2. T3R.PLF

2. T3R.PLF | foto: Rosťa Jančar, Technet.cz

Dopravní podnik přestaví část tramvají, z tétrojek udělá nízkopodlažní

  • 17
Pražský dopravní podnik přebuduje šest desítek již v minulosti přestavěných vozů T3 na nízkopodlažní. Chce tak posílit noční linky o nízkopodlažní vozy. Na přestavbu karoserií podnik hledá dodavatele.

„Cílem je posílit noční linky nízkopodlažními vozy. Do modernizace jsou vybírány tramvaje s dožitou karosérií a najetými kilometry na nejvyšší stupeň nebo vozy po velkých nehodách,“ uvedla mluvčí DPP Aneta Řehková.

Modernizace se týká vozů označených T3R.P. Pětašedesát z nich bude přebudováno na typ T3R.PLF. Jedná se o vozy vzhledem vycházející ze známých tramvají T3, které jsou ve své prostřední části nízkopodlažní. Ze starých vozů budou využity a případně repasovány všechny použitelné díly.

Přestavbu vozů již schválilo představenstvo firmy.

DPP plánuje zahájit rekonstrukce v příštím roce a naplánována je na zhruba pět až šest let. Podle dokumentu zveřejněném ve věstníku veřejných zakázek by nákup karoserií měl vyjít na maximálně 195 milionů korun bez DPH.

Podnik vlastnil dle výroční zprávy k 31. prosinci loňského roku 818 tramvají, z nichž je polovina nízkopodlažní. V uplynulých letech firma kupovala nízkopodlažní vozy 15T ForCity. Náklady na provoz tramvají se v Praze ročně pohybují přes tři miliardy korun.

,