Vozy od firmy Siemens

Vozy od firmy Siemens | foto: Jiří Koťátko, MF DNES

Dopravní podnik má potíže s novými vozy metra, praská jim podvozek

  • 53
Novým vozům pražského metra od společnosti Siemens praskají podvozky, některé kvůli tomu musely být vyřazeny z provozu. Je to už druhý problém pražského dopravního podniku v krátké době. Před několika dny musel reklamovat a odstavit kvůli závadám na kolech 22 nových tramvají Škoda ForCity.

Pražský dopravní podnik řeší problémy s podvozkovými rámy vozů, které metro pohání. Objevily se tam totiž drobné prasklinky.

"Ve spolupráci s firmou Bombardier, která tyto podvozky dodala, nyní provádíme analýzu příčin vzniku těchto trhlin a připravujeme řešení jejich odstranění. Z hlediska bezpečnosti provozu nejde o mimořádnou událost," komentoval technické problémy vozů Siemens mluvčí společnosti Pavel Kaidl. 

Mluvčí dopravního podniku Ilona Vysoudilová vyřazení vozů potvrdila. "Po zjištění definitivní příčiny závad, společnost vyhodnotí případnou finanční újmu, způsobenou odhalenými závadami," uvedla v prohlášení.

Při hledání příčin prasklin na podvozcích experti ale zjistili, že to není jediný problém vozů Siemens. Vlaky mají výrazně zanesené motory, a to i přesto, že měly být bezúdržbové. Budou se tak muset vyčistit.

Před čtyřmi dny zároveň vyšlo najevo, že na nových pražských tramvajích typu 15T se projevila po ujetí přibližně 25 tisíc kilometrů závada na kolech od německé firmy GMT. Hlavní výrobce tramvají plzeňská společnost Škoda Transporation se zavázala vyměnit kola všem 30 tramvajím tohoto typu, které si od nich dopravní podnik koupil.