Přední dveře autobusů v Praze zůstanou zavřené, jízdenky už řidič neprodá

  • 35
Pražský dopravní podnik zavádí další opatření v provozu autobusů, které má ochránit řidiče před nákazou novým koronavirem. Nebude možné nastoupit předními dveřmi a u řidiče už také nepůjde koupit jízdenku. Od pondělí pak budou autobusy jezdit podle upravených jízdních řádů.

Jízdenky od řidičů autobusů si cestující nekoupí již od pátku. Zrušen je prodej i na přívozech. Pro nástup a výstup budou zapovězeny přední dveře, které budou používat pouze řidiči. 

V zastávkách budou městské i příměstské autobusy otevírat všechny dveře bez nutnosti využívat tlačítka. Tento systém už platí u souprav tramvají a metra.

Částečné omezení provozu MHD znamená, že na městských linkách budou stejně jako v lednu a únoru prodlouženy intervaly. Na takzvaných páteřních linkách to ve špičkách znamená prodloužení o 1,5 až 2,5 minuty. Jízdní řády se změní také pro příměstské autobusy, takzvané třístovky.

Náměstek primátora Pavel Vyhnánek k tomu vpodvečer po jednání krizového štábu Prahy doplnil, že v pražské MHD ubylo v posledních dnech zhruba o třetinu cestujících. „Ani tak ale páteřní dopravu, tedy metro a tramvaje nijak neomezujeme, abychom zachovali to, že se nám nebudou cestující shlukovat v davech,“ řekl Vyhnánek.

Provoz autobusů v Praze je upraven podle toho, aby řidiči byli co nejvíce chráněni před onemocněním COVID-19. Zároveň proto, aby se  mohli zaměstnanci DPP starat o své děti. 

Jiná opatření kvůli koronaviru v Praze

  • zavírá se kompletně zoo, botanická zahrada i planetárium
  • zavřeno má také Muzeum hlavního města Prahy, Galerie hlavního města Prahy i vnitřní prostory památky Vyšehrad
  • nově má všechny své pobočky zavřené také pražská knihovna
  • v Holešovické tržnici se zavře hala 22, kde se prodává ovoce a zelenina. Jinak je tržnice v provozu
  • Praha zřídí i linku pro seniory, kde si budou moci požádat o pomoc - Její číslo je 800 160 166 a bude v provozu od zítřka

„Cílem dílčích omezení v provozu PID je eliminovat zbytečně jezdící, především školní, spoje a umožnit zaměstnancům dopravců, aby se mohli starat o své děti. Provoz metra a tramvají, které jsou páteřní kolejovou dopravou je zachován beze změny, v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace. Přílišná redukce provozu by totiž mohla naopak znamenat větší výskyt přeplněných spojů,“ oznámil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dopravní podnik pak uvedl, že k dnešnímu eviduje v koronavirové karanténě jen jednotlivé zaměstnance. „Přesnou evidenci komplikuje fakt, že v e-neschopenkách, které DPP jako zaměstnavatel obdrží, není důvod vystavení karantény,“ uvedla mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Na počet řidičů ovšem bude mít také vliv nařízení vlády o uzavření škol. Dopravní podnik musí uvolnit ty zaměstnance, kteří se musejí starat o dítě do 10 let.

14. února 2020

,