ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V domově seniorů nebyla dva týdny lékařka, nakažené řešil až „létající tým“

  • 65
Dva týdny podle pražské záchranné služby odmítala lékařka ošetřovat seniory v pražském domově v Thákurově ulici kvůli výskytu nemoci covid-19. Zasáhl tam proto takzvaný létající tým záchranné služby, který několik nakažených nechal odvézt do nemocnic.

Tým vyšetřil 113 lidí, většina je zřejmě nakažena koronavirem. Do Ústřední vojenské nemocnice bylo převezeno kvůli zhoršení průběhu nemoci šest klientů.

Testování seniorů odhaluje minimum nakažených. Přišlo pozdě, zní z domovů

„Šest osob jsme transportovali do nemocnic speciálním vozem Fénix vzhledem k nízkému okysličení krve, významným nálezům při poslechu dechu a srdečnímu selhávání. Symptomy onemocnění covid-19 vykazuje většina seniorů ubytovaných v zařízení v Thákurově ulici. O to více alarmující je, že v posledních dvou týdnech nebyla těmto kriticky ohroženým pacientům poskytována žádná lékařská péče,“ sdělil ředitel záchranné služby Petr Kolouch.

U dvou desítek dalších pacientů v domově pro seniory zahájili zdravotníci léčbu antibiotiky.

Zřizovatelem domova je magistrát, který situaci v domově nyní prošetřuje. Vedení domova se zatím nevyjádřilo.

„Jsme si vědomi závažnosti situace, která v domě pro seniory nastala. Chtěla bych velmi poděkovat pražským záchranářům a létajícímu krizovému týmu za jejich rychlý zásah a také pracovníkům domova, za jejich práci v nelehkých podmínkách. Situaci budeme nadále řešit,“ uvedla pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě).

Situaci v domově nyní magistrát prošetřuje. „Snažíme se zjistit, zda a proč tomu nešlo předejít. V žádném jiném domově pro seniory, zřizovaném hlavním městem, se takový problém nevyskytl. Všechny jiné krizové situace, jako například náhlý výpadek personálu, se vždy podařilo velmi rychle pokrýt,“ sdělila Johnová.

Vedení městských domovů pro seniory podle ní pravidelně komunikují se svým zřizovatelem, tedy magistrátem.

Létající týmy fungovaly už na jaře při první vlně pandemie nového koronaviru. Jejich fungování Praha obnovila na začátku října. Tým tvoří lékař, sestra, medici a spolupracující specialisté. 

Kromě konzultací pomáhají zdravotníci přímo v zařízeních a zajišťují pomoc se zdravotní péčí a ve spolupráci s hygienickou službou nastavují karanténní opatření. Poskytují rovněž léky, ochranné pomůcky nebo psychologickou pomoc.