Koněpruské jeskyně navštíví v současných vedrech denně osm set lidí, o víkendu...

Koněpruské jeskyně navštíví v současných vedrech denně osm set lidí, o víkendu i přes tisíc. „Je třeba přiznat, že teplo nám pomáhá,“ podotýká vedoucí jeskyní Alexandr Komaško. | foto:  František Vlček, MAFRA

Chlad táhne lidi do podzemí. Doly mají skoro dvakrát více návštěvníků

  • 0
Středočeši v horku vyhledávají místa vhodná k osvěžení. Těží z toho některé turistické cíle, mezi nimi například jeskyně a doly.

„Doporučil bych minimálně nějakou tu šusťákovku,“ hlásí ředitel Hornického muzea Příbram Josef Velfl. Jeho slova jako by byla vymyšlená. Velfl ale pokračuje. „Teploty v důlních prostorách se pohybují mezi sedmi až deseti stupni Celsia.“ Teď je to kouzlo na úspěch.

Středočeši se chtějí ochladit. Vedra, která neustupují od poloviny července, mají v dolech jednoznačně kladný vliv na počet návštěvníků. „Podzemí opravdu v těchto dnech nebývale láká, lidé se netají očekáváním osvěžujícího zážitku,“ dodává šéf muzea.

Podzemními částmi důlního skanzenu podle něj v posledních týdnech proudí mnohem vyšší počty lidí, než je obvyklé. „Na dolech Ševčín, Vojtěch a Anna míváme denní průměr zhruba tři stovky návštěvníků, nyní je to o jednu, možná dvě stovky více.“

Zájem o temné, ale chladné chodby dokládá vlastní zkušeností z uplynulého víkendu. „Točili jsme tu něco pro televizi a na důlní vláček jsme vzhledem k návalu zájemců museli nakonec čekat dokonce i my,“ vzpomíná na sobotní frontu před muzeem Josef Velfl.

Na Březových Horách tak prý stejně jako loni také letos téměř jistě budou vítat stotisícího hosta, už nyní jich expozicemi prošlo téměř 59 tisíc.

O návalu způsobeném dlouhodobým vedrem s jistotou mohou mluvit rovněž v Mělníce. Na prohlídku tamního historického podzemí se stabilní teplotou 14 stupňů Celsia se v těchto dnech hrnou davy. Nárůst návštěvnosti? Zhruba o čtvrtinu.

„Denně prodáme zhruba o padesát vstupenek víc, je tu totiž pěkný chládek,“ líčí situaci Pavla Zandlová z mělnického infocentra, kde už v předchozích týdnech opakovaně vyčerpali kapacitu prohlídek.

Do chodeb pod centrem města v hloubce osm až deset metrů se v hodinových intervalech vydává dvacetičlenná skupinka s průvodcem. Když je větší zájem nebo třeba dorazí děti z tábora, přejdou na rychlejší režim.

„Pokud je třeba, vyrážíme s turisty do hlubin každou půl hodinu. To pak atakujeme denní návštěvnost kolem dvou set lidí,“ poukazuje na současný stav, kdy se pod Mělník chodí návštěvníci také ochladit, Pavla Zandová.

Jak chladno je v podzemí?

Nejteplejší z míst, která MF DNES minulý týden monitorovala, je historické podzemí Mělníka se 14 stupni Celsia. Následují Koněpruské jeskyně s 10,5 stupně a doly Hornického muzea Příbram s teplotou kolísající mezi 7 a 10 stupni Celsia.

Že se lidé před extrémním slunečním žárem vyrážejí ukrýt právě k nim, neskrývá ani Alexandr Komaško z Koněpruských jeskyní. Na druhou stranu si není jistý, zda letošní letní počasí skutečně má takový vliv na prodej vstupenek.

„Oproti loňsku jsou tržby opravdu větší, ovšem ve srovnání s předloňskou sezonou naopak o trošku nižší,“ uvažuje nad současným přílivem zájemců o procházku tamním krasem. Denně jeskyně v týdnu navštíví až osm set lidí, o víkendech jsou na tom ještě lépe.

„V sobotu jich bylo třináct set a v neděli jen o dvě stovky méně. Absolutní rekord ale nepadl,“ říká o rekordu ze začátku prázdnin, kdy o červencových státních svátcích koněpruské podzemí spatřilo 1 800 návštěvníků.

„Je třeba přiznat, že teplo nám pomáhá. Kromě vstupních partií je uvnitř jeskyně jen něco málo přes deset stupňů Celsia. V zimě zase lidé říkají, že se k nám jdou ohřát,“ podotýká Alexandr Komaško.

V létě na lyže

Komu se letošní léto opravdu nelíbí, může si doslova připomenout zimní radovánky. Má totiž možnost vyrazit v kraji na lyže, a to do skiarény v Milovicích. Navzdory vrcholícímu létu tam nemají o zákazníky nouzi.

„I když se to zdá zvláštní, spoustu lidí zaujme možnost zalyžovat si v létě. Jinde takovou možnost nenajdou,“ vysvětluje stabilní zájem o služby lyžařského trenažéru Jakub Šmaň.

V Milovicích skiaréna funguje teprve od února, ale počet příchozích se zatím v souvislosti s ročními obdobími příliš nemění.

Za 560 korun za hodinu se může kdokoli postavit na koberec, který funguje jako běžící pás. Před sebou má lyžař zrcadlo, aby viděl, jaké dělá chyby. A teplota na pomyslném svahu? „Ještě nemáme klimatizaci, takže je tu pěkně teplo a lidé lyžují pěkně v tričku a šortkách,“ dodává Šmaň.