Pád kamenů ze skal hrozí hned na několika místech kolem Vltavy (ilustrační foto).

Pád kamenů ze skal hrozí hned na několika místech kolem Vltavy (ilustrační foto). | foto: Radek Cihla, MAFRA

Do oprav skal u Vraného nad Vltavou půjdou stamiliony, auta neprojedou

  • 10
Na opravy a zajištění skal nad cestami podél Vltavy ve středních Čechách půjde letos přes 144 milionů korun z dotací od Státního fondu životního prostředí. Dalších 137 pak chce kraj ještě stejnou cestou získat. Obyvatelé Vraného nad Vltavou budou muset do léta jezdit po objížďce.

Výběrová řízení na práce už podle mluvčí kraje Nicole Mertinové probíhají u čtyř úseků skalního masivu v okolí Vraného.

Konkrétně jde o několik částí skal nad silnicí II/102, která vede podél levé strany Vltavy, a také o skály nad nyní uzavřenou cestou III/1043, která spojuje Vrané se Zbraslaví a je po pravé straně řeky. Právě na tuto uzavírku si místní lidé stěžují a chtěli rychlý zásah kraje (více čtěte zde).

V těchto projektech jde o částku 144 milionů korun. Hledání firem skončí v dubnu. Pokud se nikdo neodvolá, samotné práce mají začít v červnu. Opravovat by se mělo dva až tři měsíce.

Mezi Strnady a Štěchovicemi na levé straně řeky je vypsán ještě i další projekt za 137 milionů na komplexní práce. Tady se skála už jednou zabezpečovala.

"Mohli jsme se rozhodnout, že opravíme jen to, co akutně padá, nebo zkusit sehnat peníze na velkou opravu, která zpevní celý masiv. Rozhodli jsme se pro to druhé," řekl hejtman Josef Řihák.

Hejtman: chápu rozhořčení místních

Dodal, že chápe rozhořčení místních obyvatel, které omezuje a ještě dlouho bude omezovat zavření silnice mezi Vraným a Zbraslaví.

"Těm lidem je samozřejmě potřeba se omluvit, ale dát teď do skal pět až šest milionů je rychlou a zbytečnou útratou ve chvíli, kdy nám Státní fond životního prostředí přidělil tak velkou dotaci. Ta stav skal vyřeší na desítky let dopředu," podotkl hejtman.

Navíc opětovně poukázal i na to, že rychlou opravu znemožňuje i právě fakt, že práce budou placeny z dotací.

"Na jakýkoliv zrychlený postup bychom museli dostat výjimku, ale to se nestalo. Jakmile to nejsou naše peníze, nemůžeme třeba zkrátit lhůty výběrového řízení," uvedl Řihák.