Místním lidem se nelíbí, že botanickou zahradu oplotili.

Místním lidem se nelíbí, že botanickou zahradu oplotili. | foto: MF DNES

Do pražské botanické zahrady se návštěvníci dostanou novými turnikety

  • 0
Botanická zahrada v pražské Troji instaluje ke vstupu do areálu dva nové samoobslužné turnikety. Stály jeden a půl milionu korun a jsou z nerezové oceli, která by měla odolat případným vandalům. Místní lidé přitom bojují za volný přístup do zahrady, který jim nedávno znemožnil nový plot kolem celého areálu.

Botanická zahrada před časem propojila a sjednotila své do té doby roztroušené venkovní expozice. Kvůli tomu přehradila plotem cestu, kterou zdejší obyvatelé chodili na procházky skrz areál.

Navíc zavedla vstupné a také pevná pravidla pro návštěvníky. Podle ředitele zahrady Oldřicha Vacka bylo nutné areál oplotit kvůli škodám, které na vzácných exemplářích způsobují vandalové a divoká zvěř (více čtěte zde).

Místní obyvatelé, kteří areál využívají k rekreaci, se ale proti této změně začali bouřit (podrobnosti najdete zde). Po protestech zavedl proto magistrát bezplatnou permanentku pro vstup do venkovních expozic zahrady, kterou dostali všichni žadatelé s trvalým bydlištěm v Praze 8.

Ostatní návštěvníci si kromě jednorázového vstupného mohou pořídit i roční permanentku za 200 nebo 400 korun.

Nové turnikety umožní vstup do zahrady z více stran

Vedení zahrady navíc slíbilo, že zvýší počet vstupů do zahrady. Kromě tří stávajících pokladen tak budou moci lidé už od 1. října procházet přes nové turnikety. Jeden se nachází v lese nedaleko ulice K Pazderkám a usnadní vstup obyvatelům Prahy 8. Druhý je umístěn v jihovýchodní části areálu. Vede z ulice Pod Havránkou, což ocení lidé z Troje.

"Zavedením samoobslužných turniketů zlepšíme obslužnost a především komfort při odbavení návštěvníků, odpadnou fronty u pokladen," uvedla Věra Bidlová z vedení zahrady.

Vybaveny jsou čtečkou, která snímá čárové kódy na vstupenkách, permanentkách a na kartě Opencard. Vstupy mají kromě otočného zařízení také branku, která umožní průchod lidem na vozíku nebo s kočárky a se psy. V příštím roce by podle Bidlové mohly v zahradě přibýt další dva.