ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Turek, MAFRA

Po protestu proti vládním opatřením v Praze zranili dva demonstranti policistu

  • 443
Policie v sobotu zatkla muže a ženu, kteří napadli a zranili policistu. Oba se účastnili průvodu desítek lidí, jež mířil po ukončené demonstraci proti policejnímu násilí v souvislosti s vymáháním protiepidemických opatření z pražského Václavského náměstí na Albertov.

Na pražské Václavském náměstí svolal občanský spolek HON v sobotu ve 13:00 demonstraci proti policejnímu násilí v souvislosti s vymáháním vládních protiepidemických opatření.

„Po 15 minutách byla demonstrace svolavatelem ukončena, nebyl překročen limit sto lidí,“ uvedla pro iDNES.cz policejní mluvčí Violeta Siřišťová. I kvůli omezení pohybu mezi okresy neměli pořadatelé dostatek řečníků a aparatury, uvedl portál Novinky. 

V současnosti platí v Česku kvůli epidemii koronaviru zákaz volného pohybu mezi okresy. Policisté u výstupu z metra kontrolovala chodce a pro vstup na Václavské náměstí požadovali doklad o trvalém bydlišti v hlavním městě či jiný vážný důvod.

Několik desítek účastníků se po rozpuštění akce vydalo z Václavského náměstí přes Palackého náměstí na Albertov. Tam dva z nich - muž a žena - napadli a zranili policistu.

„Policie zadržela dvě osoby pro podezření ze spáchání trestného činu napadení úřední osoby. Obě osoby byly převezeny na policejní služebnu a v současné chvíli s nimi probíhají standardní úkony trestního řízení,“ uvedla Siřišťová.

Další tři lidi, jednoho ještě během shromáždění na Václavském náměstí a další dva na Albertově, policisté zadrželi kvůli neuposlechnutí výzvy. V tomto případě jde o podezření z přestupku, dodala mluvčí.

,