Ředitel zoo Miroslav Bobek

Ředitel zoo Miroslav Bobek | foto: Zoo Praha

Žena celý život milovala pražskou zoo, po smrti jí odkázala 17 milionů

  • 9
Neobvykle velkorysý dar v těchto dnech obdržela zoologická zahrada v Troji. Jedna z pravidelných návštěvnic zoo odkázala svůj majetek v hodnotě za bezmála 17 milionů korun. Štědrou dárkyni chce zoo uctít vhodnou připomínkou.

O štědrém daru informoval ředitel zoo Miroslav Bobek na svém Facebooku.

„Přízeň a podpora projevovaná Zoo Praha je mou každodenní radostí. A občas mě až zaskočí. Jako teď. Dostal jsem zprávu, že na základě usnesení Obvodního soudu pro Prahu 10 získala Zoo Praha dědictvím po paní J. Ř. majetek v hodnotě 16 769 398,“ napsal ředitel. 

Několik dní po zveřejnění příspěvku přišel řediteli dopis, který původ štědrého daru objasnil. 

„S paní Ř. jsme tvořily 50 let nerozlučnou trojici, byly jsme tři celoživotně spřízněné duše. Poslední dva roky byla paní Ř. těžce nemocná, a protože neměla žádné příbuzné, absolvovaly jsme s ní celou kalvárii a doprovodily ji až k posledním momentům,“ napsaly celoživotní kamarádky zesnulé v dopise. 

„Poslední měsíce života, kdy už věděla, že její život spěje ke konci, začala zvažovat co s majetkem, který tu po ní zůstane. Do Zoo Praha celý život chodívala ‚odvětrat negativní myšlení‘, jak říkala, takže logicky dospěla k rozhodnutí odkázat veškerý majetek právě zoo,“ vysvětlily důvody daru dojaté ženy, které dopisem reagovaly na vlnu pozitivních komentářů, již vyvolala informace ředitele o daru.

Na závěr dopisu vyslovily přání, zda by bylo možné odkaz zemřelé přítelkyně někde v zoo připomenout.  „Paní Ř. si nikdy na nějaké ovace či projevy díků nepotrpěla, ale jsme obě přesvědčeny, že tohle by ji opravdu potěšilo,“ dodaly její celoživotní kamarádky.

Podle ředitele Miroslava Bobka už v zoo přemýšlejí o vhodné připomínce.