ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoce bez cukroví i bez peněz. Policie řeší rozsáhlý sladký podvod

  • 82
Desítky lidí z Prahy si v uplynulých týdnech stěžovaly na sociálních sítích, že naletěly podvodníkům. Využili nabídku jedné z pražských restaurací, která slibovala před Vánocemi dodat napečené cukroví. Zákazníci si zboží objednali a zaplatili zálohu, poté s nimi však podle jejich vyjádření podnik přestal komunikovat.

Příběhy jednotlivých stěžovatelů mají podobný děj: na webu je zaujala nabídka podniku Jiříkova kuchyně, který „pro velký zájem“ lákal na ručně dělané cukroví různých druhů.

Výběr perníčků, kokosek, lineckého či vanilkových rohlíčků si lidé mohli objednat v minimálním množství jednoho kilogramu, který stál 280 korun.

„Při objednávce cukroví bereme zálohu 50 procent, zbytek částky je splatný při předání,“ uvádí informace na webu s tím, že předání zboží mělo proběhnout mezi 18. a 22. prosincem.

Stížnosti se však začaly množit ještě předtím. Podle příspěvků na Facebooku totiž podnik po zaplacení zálohy přestal komunikovat.

„Objednala jsem, zaplatila a od té doby ticho. Nereagují na mail, telefony, SMS a když náhodou reagují, tak už u nich nedělají,“ vypíchla jedna z uživatelek výmluvy údajných zástupců podniku, s nimiž byla ve spojení.

Podvodník vylákal fotky platební karty i SMS s kódy, žena přišla o 10 tisíc

Na fakt, že zákazníci objednané zboží nedostali, redakci iDNES.cz upozornil jeden z poškozených v úterý večer, tedy při konci lhůty pro slíbený rozvoz cukroví. Lidé se obrátili na policii, která věc vyšetřuje.

„Mohu potvrdit, že se zabýváme případem podvodného internetového prodeje vánočního cukroví, které nebylo zákazníkům dodáno. V této chvíli evidujeme více než 80 poškozených, kterým vznikla škoda za 40 tisíc korun. Případ prošetřujeme pro podezření z trestného činu podvodu,“ sdělila pro iDNES.cz mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Zda policie prověřuje právě podnik Jiříkova kuchyně, nepotvrdila. „Informace ke konkrétním osobám nebudeme sdělovat,“ uvedla Kropáčová.

Redakce se pokusila restauraci kontaktovat, telefonní číslo uvedené na webu je však nedostupné a na zprávu mailem dosud nikdo nezareagoval.