ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MAFRA

Ve vlacích CityElephant bude nově wifi, dveře se otevřou podle předvolby

  • 14
Cestující v příměstských vlacích pražské integrované dopravy se ve vozech CityElephant dočkají mimo jiné připojení k internetu prostřednictvím wifi, přibudou zásuvky na dobíjení laptopů a mobilních telefonů. Úpravy se dočká všech 70 vlaků CityElephant, které v PID jezdí.

„Wifi je nyní vybaveno deset souprav a instalace do dalších bude postupně pokračovat v průběhu celého roku, aby nebyla omezena disponibilita těchto velmi intenzivně využívaných jednotek. Do konce roku tak plánujeme vybavit všech 70 pražských souprav,“ uvedl ředitel regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš.

Kromě wifi budou ve vlacích průběžně doplňovány zásuvky na 230 V pro dobíjení mobilních telefonů či notebooků.

Další změnou bude otevírání dveří, kdy se vnitřní ovládací tlačítka přemístí z rámu dveří přímo na jejich křídla. Doplněny budou o předvolby, což umožní cestujícím navolit otevření dveří ještě před zastavením vlaku. Dosud museli mačkat tlačítko až po zastavení vlaku.

Nové budou informační displeje, výměna čeká také podlahové krytiny a sedadla dostanou nové čalounění. Úpravy jsou již provedeny na 12 vlacích.

PID zahrnuje městskou hromadnou dopravu v Praze a veřejnou dopravu ve Středočeském kraji. Vedle městských a příměstských autobusů, tramvají, metra a vlaků také některé přívozy nebo lanovku na Petřín.

Systém je rozdělen na několik pásem a cestující pak platí za dopravu podle toho, kolika pásmy po cestě projíždí. Pražská i středočeská veřejná doprava se řídí jednotnými tarify.

,