V Kačičích se při sčítání hlasů chybovalo. (Ilustrační snímek)

V Kačičích se při sčítání hlasů chybovalo. (Ilustrační snímek) | foto: Michal Klíma, MAFRA

V Kačici se chybovalo při sčítání i ohlašování. Volit možná budou znovu

  • 1
Kvůli několika omylům při nedávných komunálních volbách nemají v malé obci Kačice na Kladensku nové vedení a dost možná budou muset volby opakovat. Komise tam špatně sčítala hlasy a sama na to upozornila, jenže to se jí povedlo až napotřetí. Z obce tak dorazilo nejvíce stížností.

Stejně jako jinde před čtrnácti dny spočítala i komise v Kačici volební lístky a pak je odeslala dál. Až poté si však místní komisaři uvědomili, že hlasy nedostali všichni, kteří na to měli nárok.

„Sčítali jen preferenční hlasy a zapomněli na křížky u jednotlivých stran. Stane se. Předpokládám, že by mělo stačit hlasy znovu spočítat,“ komentoval to současný starosta Kačice Vít Kolman.

Jestli to tak dopadne, rozhodne do dvaceti dnů Krajský soud v Praze. Ten přijímal stížnosti na volby do pátečního odpoledne. Celkem se jich sešlo dvacet sedm, podle zjištění ČTK z Kačice dorazily hned čtyři. Dvě z nich už však soud zamítl.

Totiž aby nebyl všem problémům konec: předsedkyně kačické komise Petra Svobodová omyl komise sama nahlásila, ale dvakrát špatně. Nejprve návrh poslala dřív, než to umožňuje zákon. Podruhé stížnost podala jménem obce, což se nesmí, stěžovat si mohou jen strany nebo voliči. Vyšel tedy až třetí pokus.

„Pokud návrh nesplní formální podmínky, tak se tím zabývat nemůžeme. O řešení nechci spekulovat, to je věc soudce. Přepočet hlasů se většinou konzultuje se statistickým úřadem, v úvahu přichází i opakování voleb,“ upozornila Eva Nešporová ze správního úseku soudu.

Omyl, nebo záměr? V obci mají jasno

Že něco nehraje, je znát i ze srovnání letošních a minulých voleb. V roce 2010 v Kačici volilo téměř stejně lidí, platných hlasů však bylo pětkrát více než teď. Politologa Jana Bureše takový omyl překvapuje. Komise totiž k volbám dostávají manuál a většinou se součty dělají na počítači.

„Pokud zapomněli sečíst všechny křížky pro strany, tak je to problém, protože by přišli o všechny hlasy pro kandidáty bez preference. V malé obci se přitom spíše kroužkují právě celé strany,“ míní odborník a dodává, že dokud se volbami zabývá soud, nemůže se sejít nové zastupitelstvo.

Jako nejpravděpodobnější řešení se Burešovi zdá nové přepočítání. K opakování voleb sahají soudy jen výjimečně, například pokud se prokáže uplácení voličů.

Nový výsledek však už nezabrání domněnkám, které zatím po Kačici kolují. A sice, že nešlo o náhodu. Vítězné sdružení SNK 002 by totiž mělo podle pochybných výsledků stejně zastupitelů jako sdružení starosty. Jediný rozhodující mandát získala jeho manželka, která kandidovala za třetí Kačice dětem.

„Samozřejmě že se tu mluví o tom, že jsme to zmanipulovali, když za druhé sdružení kandidovala moje manželka. Ale byla to jen chyba,“ odmítá spekulace Kolman.

Kromě Kačice bude krajský soud v příštích dnech posuzovat například možné volební nesrovnalosti v Brandýse nad Labem, Mníšku pod Brdy nebo Velvarech.