Chovatele soudí za obecné ohrožení, autem rozehnaní koně mohli zabíjet

  16:10
Benešovský soud řeší případ údajně týraných koní, v němž šlo podle obžaloby o život i jejich zachráncům. Chovatel Jiří Vondruška, kterému přijeli veterináři v únoru 2017 odebrat stádo, reagoval tak, že vjel autem mezi koně a začal na ně troubit. Vyděšená zvířata přitom mohla zabít či zranit lidi kolem.

Incident, který se odehrál na pastvině u obce Jankov 16. února 2017, stačili někteří účastníci záchranné akce natočit na mobilní telefon.

Pracovníci krajské veterinární správy tam přijeli zajistit koně patřící chovateli Jiřímu Vondruškovi. První zvířata odvezli už koncem ledna a to kvůli podezření, že jsou týraná. Koně byli vyhublí, zranění i nemocní.

S odchytem dalších kusů pomáhali veterinářům v polovině února strážníci, místní hasiči a také několik dobrovolníků. Na místě tehdy bylo přes dvacet lidí.

Akce se dramaticky vyhrotila po třetí hodině odpolední, když na pastvinu dorazil v terénním voze statkář Vondruška. Autem vjel mezi koně a lidi.

„V rozbahněném prostoru jezdil bezhlavě, riskantně a bezohledně. Za použití klaksonu najížděl do nashromážděných koní, kdy do nich dokonce při zběsilé jízdě vozidlem narazil,“ uvedla před soudem státní zástupkyně Jana Sůsová.

Tím, že Vondruška stádo plašil a rozháněl mezi přítomné lidí, se podle ní dopustil obecného ohrožení. Za to mu nyní hrozí až osm let vězení.

„Musel si být vědom, že svým jednáním vyvolá u vystresovaných koní nekontrolovatelné chování, čímž vydal zúčastněné osoby provádějící odchyt v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví,“ tvrdí žalobkyně.

Znalkyně Barbora Bezděková, která se na koně specializuje, videozáznam zhlédla a situaci označila za extrémně nebezpečnou.

„Jak pro koně, tak pro všechny, kteří byli okolo. Mimochodem i pro řidiče toho auta. Pokud se kůň dostane do bezvýchodné situace, tak může skočit na vůz a propadnout čelním sklem. Když kůň nemá jinou možnost, dokáže proběhnout i autem,“ konstatovala docentka Bezděková.

„Každý kůň, i když je vyhublý, může zabít člověka velice lehce. Pořád je to zvíře, které má v průměru 500 kilo,“ dodala znalkyně.

Chovatel údajně při najíždění na koně zranil bočním zrcátkem vozidla jednoho z dobrovolníků.

„Když jsem se otočila, tak jsem viděla, jak se na nás řítí auto. Řídil pan Vondruška, jeho cílem bylo nám odchyt koní překazit,“ vypověděla Lucie Špačková, která tehdy na pastvině byla.

§ 272 Obecné ohrožení

(1) Kdo úmyslně způsobí obecné nebezpečí tím, že vydá lidi v nebezpečí smrti nebo těžké újmy na zdraví nebo cizí majetek v nebezpečí škody velkého rozsahu tím, že zapříčiní požár nebo povodeň nebo škodlivý účinek výbušnin, plynu, elektřiny nebo jiných podobně nebezpečných látek nebo sil nebo se dopustí jiného podobného nebezpečného jednání, nebo kdo takové obecné nebezpečí zvýší anebo ztíží jeho odvrácení nebo zmírnění, bude potrestán odnětím svobody na tři léta až osm let.

zdroj: Trestní zákoník č. 40/2009 Sb.

„Přidal plyn, začal na ty koně najíždět a plašit je. Všude byli koně, všude byli lidi, způsobil tam veliký chaos. Křik, volání, nadávky, nikdo nevěděl, co se bude dít, jestli najede do člověka, do koně, jak ti koně budou reagovat,“ uvedl další svědek, dobrovolný hasič Ondřej Kunc.

Obžalovaný Vondruška popisuje incident jinak.

„Jel jsem se tam podívat. Šňůra, za tou šňůrou aktivisti, stádo koní vepředu a novej majitel vedle mě (v autě). Jeli jsme k tomu stádu, na moje auto byli koně zvyklí. Rozestoupili se, já jel za nima a aktivisti běželi na mě. To pravý stádo, který se rozdělilo, mi hnali pod auto,“ tvrdí statkář.

Někdo z přítomných lidí pak vysklil Vondruškovi boční okénko u auta. To už na místo dorazila hlídka městské policie, která parkovala poblíž pastviny.

„Viděli jsme, že lidé křičeli, já jsem pak sáhnul panu Vondruškovi do auta rozbitým oknem a vytáhl jsem mu klíče od zapalování,“ popsal strážník Martin Prokeš.

„Policajt napíše: museli ho zastavit všemi dostupnými prostředky. Byť městská policie vypovídá, že jsem jel extrémně pomalu a že jsem za koňmi zastavil. Jel jsem po svém pozemku za svými koňmi,“ vysvětluje Vondruška.

Jedenáct zubožených kusů

Statkář stanul před soudem také kvůli údajnému týrání jedenácti koní. Podle žalobkyně zanedbal jejich péči a způsobil jim zvlášť trýznivé útrapy.

„Choval je v nevhodných podmínkách, kde si vzájemně způsobovali utrpení, nezajistil slabším jedincům přístup ke krmivu, neposkytoval jim dostatečné krmení či běžnou ošetřovatelskou péči jako je ošetření kopyt, zubů a povrchových ran,“ vyjmenovala státní zástupkyně Sůsová.

Během čtení obžaloby popisovala zdravotní stav jednotlivých koní. Zvířata neměla jména, veterináři je proto rozlišovali čísly.

Jedna z klisen ležela na boku, byla podvyživená, měla oteklé končetiny, přerostlá a popraskaná kopyta. Odborníci zjistili, že má neošetřený chrup, jeden zub byl zlomený, z rány vytékal hnilobně zapáchající sekret. Klisna měla zraněné horní patro čelisti a pořezaný jazyk. Několik dnů až týdnů trpěla velkými bolestmi. Zachránit se ji už nepodařilo. „Dne 30. ledna 2017 musela být provedena eutanazie,“ konstatovala státní zástupkyně.

Nepřežil ani kůň, který měl hnisavý zánět plic, zánět ledvin a streptokokovou sepsi, lidově řečeno otravu krve. Při pitvě se ukázalo, že jeho trávicí trakt byl plný parazitů – tasemnic, larev střečků či oblých červů.

Zbídačení měli být i někteří další koně. U jednoho objevili veterináři velký kožní nádor, další měli v srsti četné rány a záněty či velké množství všenek. Někteří koně byli tak zesláblí, že nemohli pořádně pít ani žrát, a byli až extrémně vyhublí. Statkář se podle obžaloby nestaral ani o klisny po porodu. 

„Pane soudce, nebudu vypovídat. To, co jsem slyšel od paní státní zástupkyně, mě tak rozrušilo, že se na to musím nejdřív soustředit. Léčím se se srdeční chorobou, působí to na mě depresivně a mohl bych zkolabovat,“ reagoval obžalovaný Vondruška. 

V rozhovoru pro iDNES.tv na chodbě před jednací síní týrání rezolutně odmítl. Zhruba osmdesátikusové stádo podle něj mělo na pastvině, kde zůstávalo přes zimu, krmení na několika místech. Asi pět kusů bylo vyššího věku. Některých koní se prý ujal, aby je zachránil před smrtí. Do jejich záchrany podle svých slov investoval miliony korun.

„Navštěvovali nás opakovaně veterináři, nikdy nic neřekli, nikdy nic nenapsali. Dokonce na nás ministr zemědělství poslal komisi, která zjistila, že je všechno v pořádku. To bylo čtrnáct dnů před odebráním koní. A najednou je všechno špatně?“ zlobil se statkář.

Znalkyně Bezděková před soudem uvedla, že k týrání koní docházelo nejméně jeden rok. „U mladších zvířat po celou dobu jejich života, což se dá zjistit například z kvality rohoviny jejich kopyt, která se u koní posouvá zhruba o jeden centimetr za měsíc,“ prohlásila expertka.

Šest Vondruškových koní prohlédla osobně, a to nejpozději týden poté, co byli chovateli odebráni. K dalším vypracovala posudek na základě zpráv veterinářů nebo pitevních protokolů.

Majitel stáda údajně zanedbal péči o slabší kusy, když je silnější koně nepouštěli ke krmení. Zvířata měl kontrolovat nejméně jednou denně a zdravotní problémy jednotlivých koní okamžitě řešit, což podle znalkyně nedělal. Vondruška její závěry odmítá.

Reportáž TV Prima z února 2017. Koně, kteří na tom byli nejhůř, odebrali veterináři už koncem ledna:

Obhájce se snažil zjistit, zda mohli koně trpět zdravotními problémy až po odebrání a přemístění do náhradní péče. Bezděková to u většiny diagnóz odmítla, podle ní šlo o dlouhodobé neléčené obtíže.

Chovatel chtěl soudci ukázat fotografie, které měl ve svém mobilním telefonu. Tvrdí, že poté, co byli jeho koně odvezeni jinam, dostávali plesnivé seno a proto někteří z nich pošli.

Dcera výtržnice

Chovatelova dcera Biserka Vondrušková byla loni pravomocně odsouzena za výtržnictví. V polovině února 2017 najížděla na pastvině vozidlem na kameramana TV Prima. „Byl jí uložen peněžitý trest 30 tisíc korun,“ potvrdila iDNES.cz mluvčí benešovského soudu Sandra Kimmelová.

„Teď vyprávějí, že uhynuli vinou Vondrušky, není to tristní? Mám to tady v mobilu nafotografovaný. Jestli se chcete podívat, tak vám to ukážu,“ oznámil v jednací síni chovatel. „Pokud chcete založit do spisu nějaké fotografie, tak v listinné podobě. Nebudu nahlížet do vašeho mobilu,“ odmítl předseda senátu Pavel Vosmanský

Z týrání zvířat obvinili policisté Vondrušku na podzim 2017, o půl roku později podala státní zástupkyně obžalobu. Hlavní líčení ale začalo až tento týden, statkář se totiž dříve k soudu – údajně ze zdravotních důvodů – nedostavil.

Sedmdesátiletý chovatel na počátku jednání upozornil, že má problémy se sluchem a špatně chodí do schodů. Žádal, aby i v dalších dnech zasedal soud v jednací síni, která je v přízemí soudní budovy. Jeho obhájce připomněl, že klient potřebuje během hlavního líčení přiměřené zdravotní přestávky, aby si mohl odpočinout. Předseda senátu avizoval, že se mu pokusí vyhovět.

Autor:
  • Nejčtenější

V centru Prahy boural miliardář Karel Janeček. Svým vozem sjel ze silnice

24. března 2024  14:13

Miliardář a neúspěšný kandidát na prezidenta Karel Janeček v neděli boural se svým luxusním vozem...

Chutnalo? Určíme dýško. Test pražských restaurací odhalil zakázané praktiky

21. března 2024

Premium Zatímco Češi z celé země si zvykli i díky kampani města přijíždět poznávat Prahu, v historickém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vinen, vyslechl si hejtman Krkoška u soudu. Krátce poté oznámil rezignaci

21. března 2024,  aktualizováno  11:20

S peněžitým trestem 200 tisíc korun odešel dnes od Obvodního soudu pro Prahu 2 hejtman...

Dům musí zbourat i s unikátní plastikou, památkářům z fasády nešla sundat

22. března 2024  13:45

Společnost Urban Developers and Investors, která pracuje na bytové výstavbě poblíž nádraží na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Sparta zlomila Liberec a je v semifinále, Pardubice se postupu přiblížily

20. března 2024  16:40,  aktualizováno  22:55

Hokejisté Sparty jsou prvním semifinalistou letošního play off extraligy. Pražané ve čtvrtém zápase...

Kouř nad centrem Prahy. Hořelo na střeše hotelu u Václavského náměstí

28. března 2024  12:22,  aktualizováno  13:59

Z vnitrobloku budovy ve střední části pražského Václavského náměstí stoupal dnes kolem poledne...

Družku shodil do kolejiště metra a odešel. Neublížil bych jí, líčil u soudu

28. března 2024  13:50

Soud ve čtvrtek začal projednávat případ Tomáše Urbana, který čelí obžalobě z toho, že strčil svou...

Pokousaná žena si jezevčíka vzala z útulku, před jeho agresivitou ji varovali

28. března 2024  11:10

Seniorka, kterou o víkendu pokousal jezevčík, měla psa teprve několik hodin. Vzala si ho totiž z...

Nová operační metoda pacientku s Parkinsonovou chorobou zbavila třesu

28. března 2024  10:29

Neurochirurgové z Centra pro intervenční terapii motorických poruch (iTEMPO) úspěšně operovali ...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...