Do chátrajícího domu se nastěhují fanoušci Slavie a Bohemians 1905.

Do chátrajícího domu se nastěhují fanoušci Slavie a Bohemians 1905. | foto: Petr Novotný, MF DNES

Chátrající kulturní dům Eden obsadí fanoušci Slavie a Bohemians 1905

  • 16
Nevyužívaný kulturní dům Eden ve Vršovicích by se mohl dočkat opravy. Radnice Prahy 10 společně s fotbalovými kluby Slavie a Bohemians a firmou E-Side Property podepsaly memorandum, v němž se dohodly, že v domě vznikne centrum fanoušků.

Uvnitř kulturního domu by bylo fanouškovské centrum obou klubů. Radnice se navíc s oběma kluby dohodla, že od nich nakoupí pro děti a mládež z desátého obvodu vstupenky, kluby zase na oplátku sehrají každý rok pro děti dvě benefiční utkání.

"Realizací navrženého memoranda dojde k částečnému vyřešení dlouhodobě nevyhovujícího technického stavu objektu KD Eden a k jeho využití," uvedl místostarosta Bohumil Zoufalík.

Na financování by se podílely všechny zúčastněné strany. Radnice Prahy 10 by pak dala maximálně patnáct milionů korun.

"Na případných stavebních nákladech bychom se podíleli nejvíce z poloviny a maximálně 15 miliony korun," uvedl starosta Prahy 10 Vladislav Lipovský.

Kulturní dům chátrá již několik let. Nyní patří městské části. Ta se původně rozhodovala, jak s domem naložit. Mluvilo se o tom, že by sloužil kultuře včetně kina, nebo by tu vznikly obchody a uvažovalo se také o garážích.

"Tři roky staré nejkomplexnější řešení, s nímž zastupitelstvo reálně pracovalo, ovšem uvažovalo o investici asi tři čtvrtě miliardy korun," upřesnil Zoufalík.

Oba vršovické kluby nebudou mít společnou pouze "klubovnu", ale od začátku letošního ročníku fotbalové ligy se Bohemians přestěhovali do Edenu na stadion Slavie.