ilustrační snímek | foto: Aneta Čapková pro iDNES.cz

Řidiče MHD potřebuje Praha nejvíce před Vánoci, ukazují sčítače v metru

  • 7
Pražský dopravní podnik dlouhodobě řeší nedostatek řidičů. Kvůli dovoleným zaměstnanců musí být v části roku omezen provoz MHD. Nová data ze sčítačů u vstupů do metra ukazují, že na omezení spojů se hodí léto, zatímco v prosinci cestují lidé metrem nejvíce.

Za loňský rok byl v metru největší průměrný počet cest v pracovní den během října, listopadu a prosince, kdy sčítače zaznamenaly okolo 1 250 000 cest. 

Podle shrnutí na webu Pražské integrované dopravy (PID) zařízení počítají nejen vstupy, ale i výstupy a počty mohou zahrnovat také přestup mezi linkami.

Nejvíce cest sčítače zaznamenaly v prosinci, přičemž maximum jich připadlo na 13. prosince. Největší počet cestujících ten den přepravila linka metra C.

Naopak nejméně cestujících se do metra vydalo v srpnu (962 121) a v červenci (968 960). Využití metra oproti prosincovému měsíci kleslo o letních prázdninách o 20 až 25 procent. Nejméně cest se uskutečnilo 24. srpna na lince metra A.

Podle PID tyto čísla vyvracejí argument kritiků, kterým vadí prázdninový provoz městské hromadné dopravy. Tvrdí, že Pražany, kteří z města odjedou na dovolenou, dorovná počet turistů.

Na začátku roku Pražané odjedou na hory

Druhým obdobím s menším počtem cestujících byl leden a únor, kdy je v Praze méně turistů a Pražané se přesouvají na dovolenou do hor. Toto období  bylo v metru průměrně denně napočítáno asi o 200 tisíc cest méně než v prosinci. 

V pracovním týdnu se metrem nejvíce cestuje ve středu a ve čtvrtek.

Podle PID lze měření cestujících v metru využít i ve vyhodnocení množství cestujících v autobusech a tramvajích. V metru totiž končí většina lidí, kteří používají k přesunu městem hromadnou dopravu.

Měření v jednotlivé dny a měsíce potvrdilo dřívější krátkodobé měření, podle kterého PID společně s dopravním podnikem upravují nasazení spojů a personálu. Podle PID je stále platí, že je nutné řidičům během léta umožnit vybrat dovolenou, aby je bylo možné nasadit během vánoc, kdy je cestujících nejvíce.

VIDEO: „Přidej, běž!“ Nadšenci se utkali v cestování MHD, aby získali tramvaj:

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv