„Klavírista“ se zasloužil o dobré jméno policie víc než já, řekl Červíček

  • 241
Mladý dopravní policista, který usedl za klavír před filozofickou fakultou na Starém Městě a zahrál klasický kousek, se dostal až k policejnímu prezidentovi. Ten mu popřál štěstí v další kariéře. V Otázkách Václava Moravce řekl, že je na podobné případy třeba nahlížet s nadhledem.

Martin Červíček uvedl, že s policistou, který u dopravní police slouží přibližně měsíc a půl, mluvil. Mladík mu vysvětlil, že to od něj bylo spontánní jednání. "Je vidět, že jsme normální lidé, a určitá spontánnost k našemu výkonu služby patří," řekl řekl Červíček v České televizi.

"Na závěr jsem mu popřál, aby jeho kariéra byla nejméně tak úspěšná, jako byla doposud," dodal úřadující šéf policie.

Uvedl také, že paradoxně pro dobré jméno policie mladík udělal víc, než by udělal on sám. Na výzvu moderátora odpověděl, že kdyby hrál na klavír on, tak by to rozhodně nebylo tak dobré.

Video, kdy policista hraje veřejnosti River Flows in You jihokorejského skladatele Yirumy, se stalo hitem na internetu. Na YouTube video s titulkem This is Prague, baby! už získalo přes 850 tisíc zhlédnutí (více zde).

Mladík se už dříve dočkal i pokárání. "Ano, byl ve službě a měl se věnovat dopravní situaci na náměstí. A je pravda, že tuhle práci nevykonával," uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. Nijak potrestán však policista nebyl.

Policistův příběh dál zajímá i světová média. V neděli o něm opět informoval například server britské BBC právě v souvislosti s pochvalou od Červíčka.

11. prosince 2013