Růst cen pražských bytů také podporuje jejich nedostatek na trhu. A počet nemovitostí se s rostoucím zájmem lidí bojujících s inflací ještě snižuje. | foto: Petr KozlíkDepositphotos

Metr plochy za dva měsíční platy. Ceny bytů v Praze se už blíží těm německým

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
O statisíce korun víc než loni zaplatí nyní kupci za stejný byt v Praze. Minulý rok stál průměrný pražský osmdesátimetrový byt kolem 5,6 milionu korun. Jenže takovou nemovitost teď pořídíte už za zhruba 6,7 milionu korun. A ceny bytů ani poptávka po nich podle odborníků v nejbližší době neklesnou.

„Domnívám se, že inflace je naopak momentálně jeden ze základních hnacích mechanismů investiční části poptávky,“ říká odborník na trh s nemovitostmi David Mazáček, který je zároveň lektorem programu MBARE na Vysoké škole ekonomické. 

Zájem o pražské nemovitosti podle něj příliš neutiší ani zvýšení úrokových sazeb, které v boji s inflací na konci září výrazně zvedla Česká národní banka (ČNB). Alespoň prozatím. „Růst úrokových měr určitě ovlivní poptávku, ale domnívám se, že více u levnějšího developmentu a ve středním a vyšším segmentu méně. V současné chvíli si ale myslím, že rostoucí sazby zatím spíše poptávku zvyšují. Lidé se snaží nakoupit, než se sazby ještě více zvýší. Při dalším zvyšování se to ale změní a trend bude opačný,“ dodává Mazáček.

Metr plochy Pražana vyjde na více než dvojnásobek průměrného hrubého měsíčního příjmu, který dosahuje v Praze 46 tisíc korun měsíčně.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
,