Střecha pasáže u metra Budějovická je v havarijním stavu, magistrát proto zavřel celou pasáž. (24.1.2018) | foto: Miroslav Velfl

Ministerstvo chce, ať Praha prověří možnost otevřít pasáž na Budějovické

  • 11
Praha musí prověřit, jestli je možné zpřístupnit pasáž na Budějovické do doby, než se vyřeší havarijní stav terasy, která ji zastřešuje. Rozhodlo o tom ministerstvo dopravy na základě odvolání, které podalo obchodní centrum Dům bytové kultury.

Ministerstvo potvrdilo původní rozhodnutí o havarijním stavu terasy nad jižním vestibulem metra a přikázalo městu co nejrychleji zpracovat projekt, který by situaci vyřešil.

„Vyčkám na doručení tohoto rozhodnutí hlavnímu městu Praze, a pokud nebude bezodkladně zjednána náprava, požádám o svolání koordinační schůzky všech zainteresovaných,“ uvedl starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (Zelení/Trojkoalice) v reakci na rozhodnutí ministerstva.

Rozhodnutí nespecifikuje, jestli má jít o opravu, nebo odstranění stavby. Nově však přidává nutnost prověřit v projektu možnost zprůchodnění pasáže do doby, než bude problém vyřešen.

Podle posledních vyjádření magistrátu nyní město připravuje projekt demolice terasy, který by měl být hotov tento měsíc. Poté město zažádá o stavební povolení, jehož vydání potrvá v závislosti na případných odvoláních až několik měsíců. Pasáž je uzavřena od konce ledna

Zpřístupnění průchodu požaduje obchodní centrum DBK i Praha 4, podle kterých jeho uzavření komplikuje lidem přístup k metru, autobusům, na nedalekou polikliniku a radnici a poškozuje zákazníky tamních obchodů.

12. února 2018

Město původně chtělo terasu opravit, po rozhodnutí statika o havarijním stavu z letošního ledna však nakonec magistrát rozhodl o jejím odstranění. Město navrhuje dočasné přemostění, které by zpřístupnilo obchody po demolici stávající terasy po dobu přípravy opravy celé oblasti kolem Budějovické.

12. února 2018

,