Za smrt dvou partnerek soud muži potvrdil dva tresty, dohromady 35 let

  • 46
Odvolací soud potvrdil výjimečný součet dvou trestů Ľubomíru Polákovi, který před dvěma lety postupně ubil dvě své partnerky. Za těžké ublížení na zdraví půjde do vězení na 14 let, za vraždu si odpyká dalších 21 let. Utopení manžela jedné z nich mu soud nedokázal, cizince ale také vyhostil z ČR.

Obžalovaný slovenský občan spáchal oba činy v pražské bezdomovecké komunitě, kam sám patřil.

Soudy z procesních důvodů uložily dva tresty. Ten první - za ublížení na zdraví - je souhrnný. Padl nejen za smrt ženy, ale i kvůli předchozímu odsouzení obžalovaného za výtržnictví. Po jeho odpykání Poláka čeká další pobyt za mřížemi za vraždu. Dohromady by měl být ve vězení 35 roků.

„Případ vraždy sporný nebyl. Nemohl to být nikdo jiný, než obžalovaný, k poškozené se choval mimořádně surově a brutálně. Složitější bylo dokazovaní v případu těžkého ublížení na zdraví. Není však pochyb, že oběť byla bita obžalovaným,“ zdůvodnila verdikt soudkyně Vrchního soudu v Praze Pavla Augustinová.

Státní zástupce vinil Poláka ze dvou vražd a těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti v letech 2015 až 2017. Podle něj navíc obžalovaný utopil svého známého ve Vltavě, pak jeho družku smrtelně zranil. A později zavraždil další ženu.

Poprvé o kauze rozhodoval v létě senát Městského soudu v Praze. V případě vraždy muže padl zprošťující ortel, za ublížení na zdraví a druhou vraždu ženy padly tresty 14 a 21 roků. Verdikt okamžitě napadla obhajoba.

„Trest je podle nás nepřiměřeně přísný. Se závěry rozsudku nesouhlasíme,“ zdůraznila i u vrchního soudu obhájkyně Božena Hocheová.

Podle advokátky není vyloučeno, že za smrt první z žen může nešťastný pád nezaviněný klientem. Ani s rozsudkem ve druhém případě hodnoceném jako vražda obhajoba nesouhlasí.

„Já souhlasím se svou obhájkyní. Nikoho jsem nenapadl,“ hlesl na závěr jednání Polák.

„Soud se v první instanci řádně zabýval všemi důkazy a odpovídajícím způsobem je vyhodnotil. Odvolání navrhují zamítnout,“ zdůraznila ovšem státní zástupkyně Kateřina Boudová.

Teror ve sklepě

Kriminalisté Poláka zatkli až loni v srpnu, tehdy v opuštěném sportovním areálu v Libni zemřela další jeho známá Zuzana D. V noci 18. srpna podlehla následkům razantního mlácení, zakleknutí i kopanců. Měla rozsáhlá vnitřní poranění včetně protržení jater a sleziny.

„Zemřela po pádu ze schodů,“ tvrdil tehdy policistům Polák. Řekl také, že se ženy ujal a pomohl jí tak, že ji uložil na starý pingpongový stůl. Když poté odešel pokračovat v pití alkoholu, ubožačka prý spadla i ze stolu. Policisté mu ale nevěřili. 

Poté, co vyšetřovatelé Poláka obvinili z vraždy Zuzany D., otevřeli též starší případ z Holešovic. V kauze smrti Aleny W. si kriminalisté nechali zpracovat novou expertizu soudních lékařů. Ta potvrdila násilný útok a padlo další Slovákovo obvinění, tentokrát z těžkého ublížení na zdraví následkem smrti.

Odehrálo se v lednu, kdy žena čelila bití si vyžádalo, ze kterého si odnesla sérii poranění včetně zlomenin žeber; 23. ledna 2016 zemřela kvůli selhání plic.

„Upadla opilá na sněhu zem,“ vysvětlil policistům Polák příčiny její smrti. Možnost nehody tehdy nevyloučila ani první pitva. Slovenský bezdomovec proto ze smrti Aleny W. zprvu obviněn nebyl.

Smrt v řece

Ani to nebyla tečka za vyšetřováním. Detektivové totiž otevřeli další podezřelý případ, utonutí manžela Aleny W. Muž jménem Daniel zemřel pod hladinou Vltavy pod Mostem Barikádníků odpoledne 7. července 2015.

Podle obvinění Polák muže stáhl a podržel pod vodou, aby mohl žít s Alenou W. Tento delikt se však státnímu zástupci nepodařilo prokázat, a tak soud bezdomovce zprostil obžaloby.

„Byl jak dva v jednom. Když nepil, byl zlatý. Pokud ale pil, choval se agresivně. Napadal hlavně slabší lidi,“ vypovídali svědci o obžalovaném.

Tomu přitížily například i znalecké posudky psychologů, podle nichž je šance na jeho resocializaci téměř vyloučena. Proti Polákovým verzím příběhu svědčily také expertizy soudních lékařů i odposlechy z věznice. Na nich je zachyceno, jak si obžalovaný své verze „piluje“, aby zněly přesvědčivě.