Skauti přivezli do svatovítské katedrály betlémské světlo. Převzal ho kardinál...

Skauti přivezli do svatovítské katedrály betlémské světlo. Převzal ho kardinál Dominik Duka (19. prosince 2014) | foto: Michal Šula, MAFRA

Betlémské světlo dojelo do Prahy. Z Vídně ho přivezli skauti

  • 0
Čeští skauti se minulou sobotu vydali na důležitou misi do Vídně. Přivezli z ní betlémské světlo do Čech. Pražané si tradiční plamínek budou moci na domácí svíčky přenést v sobotu. Světlo z Betléma připluje v jednu hodinu také po Vltavě.

Pro symbolický plamínek se minulou sobotu rozjeli skauti z celé republiky do Vídně, odkud je tentýž den přivezli do Brna. Odtud světlo putovalo do Prahy, kde je malí skauti předají v pátek v 16 hodin v katedrále svatého Víta na Pražském hradě.

„Sejdou se zástupci církevních organizací, hlavního města, Českého rozhlasu a vedení českého skauta. Každý pronese několik slov věnovaných poselství betlémského světla a připálí si svíčku,“ popisuje ceremoniál mluvčí českého skauta Jitka Taussiková.

Druhý den budou skauti předávat světlo mezi lidi. Z Brna vyjede v rychlících devět hlavních skupin do všech koutů Česka. Tří až pětičlenné týmy dětí povedou dospělí skauti.

Betlémské světlo už několikrát zhaslo

„Na zastávkách rychlíku už vždycky na peronu čekají lidé a my jim zapálíme několik plamínků, které si pak mezi sebou rozmnoží,“ říká vedoucí pětičlenného skautského týmu, který má na starosti trasu Brno - Praha, Libor Antala. Ten betlémské světlo převáží už patnáct let. Jeho skupina si z Brna poveze tři olejové lampy pro případ, že by světélko v jedné z nich zhaslo. To už se totiž v minulosti párkrát stalo.

Harmonogram jízdy historické tramvaje s Betlémským světlem

13:00
Výstaviště Holešovice – Strossmayerovo náměstí – Náměstí Republiky – Václavské náměstí – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Náměstí Míru – Flora – Olšanské hřbitovy (příjezd 13:45)

14:20
Olšanské hřbitovy – Flora – Jiřího z Poděbrad – Muzeum – I. P. Pavlova – Otakarova – Náměstí Bratří Synků (v ulici Na Zámecké či v nástupní zastávce) (příjezd 14:40)

15:15
Náměstí Bratří Synků – Albertov – Karlovo náměstí – Václavské náměstí – Vltavská – Strossmayerovo náměstí – Výstaviště Holešovice (vnitřní kolej za výstupní zastávkou) (příjezd 15:50)

16:30
Výstaviště Holešovice – Nádraží Holešovice – Palmovka (v ulici Zenklově) – Invalidovna – Křižíkova – Florenc (příjezd 16:50)

17:30
Florenc – Bílá Labuť – Václavské náměstí – Národní divadlo – Újezd – Anděl – Smíchovské nádraží (vnitřní kolej)(příjezd 17:50)

18:30
Smíchovské nádraží – Anděl – Újezd – Malostranská – Hradčanská – Vozovna Střešovice (příjezd 18:50)

Zdroj: Dopravní podnik

„Distribuce světla je zejména na malých skautech a skautkách. I proto se vždy snažíme, abychom zdrojů světla měli více,“ říká Jitka Taussiková.

Ze zastávek a peronů se světlo dostane nejen k lidem domů, ale také do kostelů, sociálních ústavů, domovů pro seniory, do nemocnic i na radnice. K tomu je skauti dopraví také na takzvaná distribuční místa.

„Máme zaregistrovaných více než 300 míst, kde se bude světlo rozdávat,“ říká hlavní koordinátor akce Jan Svoboda. V Praze takovým místem bude například skautský stánek na vánočních trzích na náměstí Míru. V sobotu, přesně v jednu hodinu odpoledne, tu začnou skauti rozdávat světlo kolemjdoucím.

Na místě nebude chybět ani tradiční betlémská pošta. V rámci ní mohou Pražané v záři betlémského světla napsat vánoční přání svým přátelům či rodině. Každý pohled bude mít i pamětní razítko betlémského světla a Česká pošta je pak odešle adresátovi.

Ve spolupráci s dopravním podnikem skauti zorganizovali také tradiční jízdu historickou tramvají, ve které bude možné připálit si světlo z lucerničky a obdržet pamětní kartičku. Přesný jízdní řád této tramvaje zveřejní dopravní podnik na svých internetových stránkách a na stránkách pražského skautingu.

Letos skauti připravili pro obyvatele metropole také jednu novinku. Plamínek z Betléma připluje v sobotu v jednu hodinu také po Vltavě. Skautská loď z Braníku zakotví na náplavce u Výtoně a bude pak celý předposlední adventní víkend součástí farmářského tržiště.

Lidé si také mohou přijít zapálit svíčku do vybraných kostelů v rámci projektu Křesťanské Vánoce. Světlo bude v těchto kostelích vždy svítit u betlémů.

Tradice stará třicet let

Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru pomocí betlémského světla vznikla v Rakousku téměř před třiceti lety, odkud se rozšířila do celé Evropy i za oceán, například do Mexika či Spojených států. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky Světlo ve tmě, kterou pořádal rakouský rozhlas a televize na pomoc nevidomým a slabozrakým dětem.

Do Česka se betlémské světlo dostalo krátce po pádu komunistického režimu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze.

Od té doby postupně přibývají vlakové trasy a místa, kam čeští skauti a skautky betlémské světlo rozvážejí, a také regionálních akcí, které se v souvislosti s rozdáváním světla pořádají. Podle slov Jana Svobody vzali Češi už tuto tradici za svou a o betlémské světlo je u nás stále větší zájem.

„Máme výhodu v tom, že jsme menší stát, a máme tak výborné pokrytí území. U nás světlo najdete ve všech krajích i okresech,“ říká Svoboda.