Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babišova autogramiáda se zvrtla. Přišli i odpůrci, zasahovali těžkooděnci

  9:03aktualizováno  18:48
Předvolební akce premiéra Andreje Babiše v Průhonicích skončila předčasně. Dorazily na ni desítky odpůrců očkování i politiky současné vlády. Jeden z protestujících z davu po premiérovi hodil vejce. Babiš nakonec odešel do nedaleké restaurace, kde jej zvenku hlídali těžkooděnci, a na mítink se již nevrátil. Policisté při protestech zadrželi dva muže, podezírají je z přestupku.

Sobotnímu předvolebními mítinku, kde měl premiér točit zdarma zmrzlinu, nejprve brzy ráno předcházel incident, kdy členové hnutí Milion chvilek pro demokracii pomalovali dlažební kostky náměstí desítkami bílých křížků. Dobrovolní hasiči se ještě před Babišovým příjezdem snažili proudem vody je odstranit. Až do 14. hodiny bylo shromáždění vcelku poklidné a lidé měli zájem o podpis Babišovy knihy. 

Po 14. hodině ale dorazili na shromáždění několika auty odpůrci očkování a lidé, kteří nesouhlasí s vládou. Bylo jich několik desítek. Auty na chvíli nejprve zablokovali kruhový objezd, odkud je policisté přesměrovali jinam. Když přišli na náměstí, vytáhli české vlajky a či transparent s nápisem Vakcíny jsou nebezpečné. Přímo k premiérovi se ale přes jeho ochranku nedostali.

Před 15. hodinou obestoupili jeho stánek a jeden z nich hodil na premiéra vejce. Babišovi potřísnilo černé tričko, dál ale pokračoval v podepisování knihy. Vejce zasáhlo i další lidi, kteří v tu chvíli stáli blízko politika. Mezi nimi i kameramana.

Muž, který vejce hodil, poté začal utíkat náměstím. Policisté jej ale dostihli a zadrželi. V jejich voze podle reportéra skončil minimálně i další jeden účastník neohlášené demonstrace. Na ní lidé skandovali například „my chceme pravdu“ nebo pískali na píšťalky.

„V souvislosti s podezřením ze spáchání přestupku byly na místě zajištěny dvě osoby,“ řekl iDNES.cz po 15. hodině mluvčí policie Zdeněk Chalupa. Podle reportéra z místa je jedním zadrženým muž, který vejce házel, druhým Ivo Osovský.

Muž, který vejce házel, se zadržení bránil s křikem: „Hodil jsem jen vejce, bylo to jen vejce.“ Než jej policisté stačili naložit do vozu, udeřil hlavou do kapoty.

Babiš raději odešel, hlídali ho těžkooděnci

Před 15:30 policisté raději doporučili Babišovi, aby stánek, kde podepisoval knihy, opustil. Premiér poté odešel do blízkého bistra Paloma. To obestoupili policisté a hlídali, aby se k němu protestující nedostali.

U restaurace se následně objevili také těžkooděnci a ředitel Útvaru pro ochranu ústavních činitelů Jiří Komorous. Dovnitř bistra nebylo vidět, neboť členové ochranky po vstupu premiéra zatáhli závěsy. Na terase restaurace ale dál byli hosté s jídlem a pitím.

Ještě po 17. hodině, kdy měla předvolební akce oficiálně skončit, byly závěsy zatažené a pár těžkooděnců restauraci hlídalo. Část aktivistů se ale již rozešla, také policistů na místě je méně. Babiš odjel z restaurace autem v 18 hodin. 

Celá akce z pohledu policie skončila něco málo po šesté hodině večerní, iDNES.cz o tom informoval mluvčí středočeské policie Zdeněk Chalupa. „Můžu potvrdit, že na místě již nikdo není. Policie odjela krátce po tom, co místo opustil pan premiér,“ sdělil.

Staroměstské náměstí pokryly kříže za oběti covidu, smyje je až déšť

„Stejně jako značná část veřejnosti jsme znechuceni kampaní pana premiéra. S úsměvem od ucha k uchu se předvádí, jako by se nikdy nic nestalo. Přitom má on a jeho vláda na svědomí nezvládnutou pandemii, při které zemřelo přes 30 tisíc lidí,“ řekl k sobotnímu happeningu Jiří Jakub Zévl, místopředseda Milionu chvilek.

„Naše sobotní akce má za cíl konfrontovat pozlátko předvolební kampaně s krutou realitou jeho vlády. Andrej Babiš bude rozdávat zmrzlinu nad památníkem babiček, dědečků, rodičů i dětí, kteří už zmrzlinu nikdy nedostanou,“ dodal Zévl.

Kritika od opozice

Od opozičních politiků Babiš za sobotní dění sklidil kritiku už dopoledne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš se opřel do jednoho z hesel, které hlásá „Tady se říká pravda“ a podivil se i nad přítomností hasičů, kteří měli namalované křížky smýt.

Předseda STAN a koaliční partner Vít Rakušan akci okomentoval slovy, že „lídr by se tiše poklonil, současný premiér bezskrupulózně přejde.“

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka ocenil připomenutí obětí ze strany Milionu chvilek. Podle Jurečky se premiér Babiš podílel na chaotickém rozhodování vlády a výsledkem je jedno z nejhorších míst na světě v počtu mrtvých během pandemie koronaviru. 

„Jestli na tomto místě bude dnes premiér dávat zmrzlinu, tak má kačení žaludek. Nelze zapomenout na jeho podíl při chaotickém rozhodování vlády a jedno z nejhorších míst na světě v počtu mrtvých během Covidu! Za toto nese jak sám říkal hlavní díl zodpovědnosti,“ uvedl Jurečka na Twitteru. Ke kritice Andreje Babiše se přidala i jeho kolegyně z koalice SPOLU a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se pozastavila na premiérovou morálkou.

„Pokud by měl charakter, tak po křížích nešlape, koupí svíčku nebo květiny a poprosí o odpuštění za svá chybná rozhodnutí. Vybral si nepřekvapivě druhou cestu, na křížích si dělá kampaň. Říct, že má hroší kůži, by bylo urážkou hrochů,“ napsala na sociální síť k jedné z premiérových fotografií.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...