ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Yan Renelt, MAFRA

Pražané při pandemii koronaviru jezdí spíše vlastními auty než MHD

  • 25
V hlavním městě v době opatření proti koronaviru používají lidé víc auta než MHD. Zatímco před pandemií tvořila individuální automobilová doprava 29 procent ze všech jízd, v týdnu od 4. do 10. května to bylo 41 procent. Přibyl rovněž počet pěších. Vyplývá to ze statistiky Technické správy komunikací.

V době nejpřísnějších opatření klesl počet aut v Praze až o 30 procent a v MHD bylo až o 80 procent cestujících méně.

Nárůst podílu automobilové dopravy je v poměru k MHD proti normálnímu stavu opačný. „Byť se v posledních dnech význam hromadné dopravy postupně zvyšuje,“ píše se v dokumentu.

Kromě množství aut vzrostl počet pěších a cyklistů. V případě chodců se počet vykonaných cest zvýšil na 32 procent, což je proti normálu o šest procent více. Nárůst cyklistické dopravy je sice ve sledovaných dnech vyšší, vzhledem k nízkému základu v absolutních číslech se ale kvůli zaokrouhlení neprojevuje. 

Podíl cyklistické dopravy tak zůstává na úrovni zhruba jednoho procenta, byť v porovnání s loňským květnem jezdilo nyní v Praze o 41 procent cyklistů více.

Pražané ve zmíněném 19. týdnu vykonali po městě celkem 3,7 milionu jízd za den. To je proti běžnému stavu o asi dva miliony méně.

Doprava v Praze se v pracovní dny postupně vrací do stavu před omezeními kvůli nemoci covid-19. V centru i na okraji v uplynulých týdnech opět vzrost počet aut. Proti stavu před koronavirem je aut v centru o 6,8 procenta a na okraji o 7,3 procenta méně. Nejvytíženější ze sledovaných míst je ulice V Holešovičkách a některými ulicemi již projede víc aut než před pandemií.

,