PRAŽŠTÍ VYJEDNAVAČI. Zástupci hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodli na...

PRAŽŠTÍ VYJEDNAVAČI. Zástupci hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice se dohodli na programu. Jednání se účastnili (zleva) Jana Plamínková (Trojkoalice), Radmila Kleslová (ANO), Petr Štěpánek (Trojkoalice), Adriana Krnáčová (ANO), Miloslav Ludvík a Karel Březina (oba ČSSD). | foto: Michal Šula, MAFRA

ANO obsadí v Praze post primátora, dohodly se strany vznikající koalice

  • 556
Představitel hnutí ANO obsadí v novém pražském zastupitelstvu post primátora. Dohodly se na tom strany rodící se koalice. Podle dohody zaujme vítěz voleb ANO v nové radě pět křesel, ČSSD a Trojkoalice po třech.

Resorty si strany zatím nerozdělily. 

Podle lídra Trojkoalice Petra Štěpánka je zatím předčasné bavit se o konkrétních jménech radních, zatím se spíš jednalo o přiřazení jednotlívých tématických oblastí konkrétním postům.

O programovém prohlášení budou ještě jednat zastupitelské kluby všech tří stran. Vyjednávací týmy se sejdou znovu ve čtvrtek.

„Hotovo zatím ještě není, jsme právě před dokončením programového dokumentu. Připravujeme rozdělení kompetencí v radě, zatím žádné konkrétní návrhy nemáme. Personálie jsme dnes vůbec neprojednávali,“ uvedla lídryně ANO a kandidátka na primátorku Adriana Krnáčová.

Podle ČSSD je nyní prioritou všechny body projednat v rámci zastupitelských klubů, případně stranických orgánů. „Je lepší vše důkladně projednat, než pak něco řešit až po vzniku koalice,“ uvedl lídr ČSSD Miloslav Ludvík.

Volby v Praze vyhrálo hnutí ANO, které v novém zastupitelstvu obsadí 17 mandátů. Druhá skončila TOP 09 a třetí Trojkoalice.

Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, ODS, KSČM a Česká pirátská strana.

Dopoledne se přitom průběh vyjednávání o nové vládě Prahy snažila zvrátit TOP 09, když ČSSD nabídla post primátora. To ovšem lídr ČSSD Ludvík odmítl. 

„ANO je vítězem voleb a my nebudeme obcházet vítěze,“ řekl iDNES.cz Ludvík (čtěte zde).

,