Farmáři na Andělu prodávají vlastní jablka a hrušky.

Farmáři na Andělu prodávají vlastní jablka a hrušky. | foto: Metro.cz

Radnice hledá pořadatele trhů na pražském Andělu. Dosavadního to překvapilo

  • 3
Farmářské trhy na pražském Andělu budou mít s velkou pravděpodobností nového provozovatele. Radnice Prahy 5 spolu s magistrátem totiž vypsala výběrové řízení na jejich pořádání. A tak v pátek zákazníci mohli dostat do rukou letáček informující o tom, že si tady farmářské produkty nakoupí naposledy.

„S velkou lítostí Vám musím oznámit, že po mnoha letech co pro Vás pečlivě připravujeme trhy na Andělu, je tento pátek poslední,“ stojí doslova v letáčku.

Radnice Praha 5 totiž společně s magistrátem vypsala výběrové řízení na nového provozovatele trhů na Andělu. Důvodem jsou podle Prahy 5 příliš nízké ceny za pronájem stánků a jejich velký počet, který znesnadňuje průchod občanům.

Řízení začalo 14. dubna, obálky se podle vlastníka prostranství, tedy Technické správy komunikací, budou otevírat v úterý 3. května.

Provozovatele postup zaskočil, stánkaři se bojí zdražení

Nynějšího provozovatele trhů, společnost Luckyservise vypsané výběrové řízení velmi zaskočilo.

„Nechápeme z jakého důvodu se najednou vypisuje výběrové řízení, naše smlouva s TSK platí do roku 2024. Bohužel více informací mi nikdo neposkytl, nicméně stánkaři byli na tuto nešťastnou okolnost upozorněni,“ uvedl jednatel společnosti Radek Lukaj.

A podobně celou situaci příliš nechápou ani sami prodejci. „Podle podmínek výběrového řízení mi to přijde, že je to pro někoho připravené. Nedokážu si totiž představit, že v úterý bude vybrán nový provozovatel a hned v pátek tu bude stát padesát stánků s novými farmáři,“ kroutí hlavou pan Mach z Moravy, který na trhy jezdí prodávat své víno.

„Já sem jezdím pět let a tento konkrétní trh mi přináší dvě třetiny příjmů, takže pokud by to tu skončilo, tak by to pro mě samozřejmě nebylo příjemné,“ dodal.

A zmínil také obavy ze zdražení prodejního místa, podobně jako další oslovení prodejci.

Radnice by chtěla počet stánků ještě snížit

Radnice Prahy 5 navíc zmínila ještě jeden aspekt. Ráda by prostor, kde se trhy pořádají, sama spravovala. Snaží se o to už od rok 2011.

„Městská část již roky usiluje o svěření příslušného pozemku, abychom mohli tento prostor regulovat s ohledem na Prahu 5. Jako například jaké stánky zde budou a v jakém množství,“ vysvětluje mluvčí Prahy 5 Helena Šmídová.

Podle Šmídové radnice také zatím podala návrh na změnu tržního řádu, aby na Andělu bylo místo 70 stánků 45. Prostor by tak měl být volnější.