Tim Collins, ředitel firmy Amazon pro evropské operace

Tim Collins, ředitel firmy Amazon pro evropské operace | foto: Michal Kalina

Amazon: Pokud budou překážky, stavbu skladu v Dobrovízi přehodnotíme

  • 34
Obyvatelé středočeské Dobrovíze se v pátek večer v místním referendu vyjádří, zda chtějí v průmyslové zóně u své obce akceptovat výstavbu obřího skladu firmy Amazon. Šéf evropského centra firmy tvrdí, že pokud by překážky pro stavbu byly velké, může společnost celou investici přehodnotit.

Ředitel pro evropské operace Amazonu Tim Collins, který má na starosti i výstavbu nového centra v Dobrovízi, místní znepokojené obyvatele uklidňuje.

Čtěte ve středočeské příloze: Proti jakým projektům lidé v kraji také protestují

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"Myslíme si, že dopady na životní prostředí budou vždy menší než u jiných investorů," tvrdí.

V Dobrovízi už jedna hala Amazonu existuje. Lidé z okolí si stěžují na hluk. Jak vám mohou věřit, že v nové hale to bude jinak?
Pozemek je v průmyslové zóně. Kdyby přišel jiný investor, řešili by lidé stejné otázky. My u staveb minimalizujeme počet nakládacích ramp, výšku budov a dotváříme krajinné úpravy. Myslíme si, že dopady na dopravu, hluk a životní prostředí budou vždy menší než u jiných investorů.

Místní tvrdí, že stávající opatření nejsou dostatečná.
Nový projekt vznikne podle nejnovějších standardů na nejvyspělejší úrovni. Počítáme s ochrannými zónami. Nelze srovnávat existující provoz a halu, která má vzniknout. Neříkáme, že neusilujeme o odhlučnění stávající haly, i to však přináší potřebná povolení. Rozhodně nejde o finální stav.

Plebiscit v Dobrovízi

Pátek 6.12.2013 (17 až 21 hodin)

Anketní otázky:

  • Souhlasím s výstavbou distribučního centra Amazon (jedné haly) s podmínkou vybudování silničního obchvatu obce Dobrovíz.
  • Nesouhlasím s výstavbou distribučního centra Amazon (jedné haly), preferuji dostavbu dle původního záměru (4 haly)

Starosta obce prohlásil, že podmíní územní rozhodnutí smlouvou o výstavbě obchvatu. Jste si vědomi, že to může zhatit plán postavit halu do září 2014?
Ještě než padlo rozhodnutí o výběru Dobrovíze, jednali jsme se starostou i dalšími partnery. Součástí debaty nebyla dohoda o obchvatu. Neustále probíhá dialog, jak by mělo vypadat to nejlepší řešení. Plánujeme areál provozovat minimálně desítky let. Nechci spekulovat, nicméně pokud překážek bude hodně a případné zpoždění bude příliš velké, budeme muset vyhodnotit situaci ve světle nových skutečností.

Je tedy možné, že by se hala vůbec nestavěla?
Myslím, že problémy, které se objevují, mají řešení. Pevně věřím, že plán zrealizujeme. Ze zkušeností s českou stranou nemáme obavy, že se tak nestane.

V úterý vedení obce Dobrovíz debatovalo o plánech Amazonu s občany:

4. prosince 2013