Kočkův pohřeb zastaví dopravu na Vinohradské, i když starosta nesouhlasí

  • 543
Radnice Prahy 3 v čele se starostou Alexandrem Belluem nesouhlasí s povolením smutečního průvodu za Jana Kočku, který způsobil tragickou nehodu na D11, při níž sám zahynul. Smuteční průvod má podle plánů rodiny vlivných pražských podnikatelů v pátek na desítky minut zastavit dopravu v okolí Vinohradské.

Smuteční průvod za Jana Kočku mladšího se má uskutečnit v pátek kolem poledne a povede od kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad až k Olšanským hřbitovům. Podobné akce povoluje policie a magistrát, kteří už s akcí souhlasili.

Součástí průvodu bude podle starosty Prahy 3 Alexandra Bellua kočár tažený šesti koňmi. 

„Naši občané mají dost jiných dopravních omezení, nemá proto smysl zastavovat na dvě hodiny dopravu na tak frekventované ulici, jako je Vinohradská,“ napsal v prohlášení Bellu.

„Navíc nerozumím tomu, proč bychom v naší městské části měli takto oslavovat člověka, který svým nezodpovědným jednáním způsobil tragickou smrt řidiče kamionu. To ale samozřejmě neznamená, že rozporuji nárok rodiny na důstojný pohřeb a pietu,“ dodal.

Na jeho protestech ale nezáleží. Organizátoři pohřbu se už obrátili na magistrát, který akci povolil.

Nehoda Jana Kočky

„Pochod projednala Policie ČR i dopravní podnik, kteří k němu udělili kladné stanovisko. Organizátoři tak mají zákonem dané podklady a magistrát nemá důvod jim průvod zakázat,“ uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Podle něj bude navíc dopravní omezení kratší než dvě hodiny, které uváděl starosta. 

„Půjde o pohyblivou uzavírku, která je sice projednaná od 12 do 15 hodin, ale komunikace nebude uzavřena po celou dobu,“ dodal Hofman s tím, že by smuteční průvod neměl trvat déle, než půl hodiny.

Průvod půjde od kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad (zelená) k Olšanským hřbitovům (červená)

Průvod půjde od kostela na náměstí Jiřího z Poděbrad (zelená) k Olšanským hřbitovům (červená)

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz