Velká hra Na kounickém zámku poblíž Českého Brodu se před 390 lety odehrálo jednání Sasů a českého exilu s Valdštejnem. Stalo se osudné i kounickému pánovi. Albrecht z Valdštejna náležel k nejmocnějším osobnostem své doby. | foto: Regionální muzeum Kolín, NPÚ

Konspirace na Kounicích. Valdštejnova pomsta císaři, nebo zálusk na trůn?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Velká politická jednání s nádechem velezrady se rozehrála na kounickém Trčkovském zámku na konci listopadu 1631. Kromě pána domu do vísky poblíž Českého Brodu zajel generál von Arnim, velitel saských jednotek, které okupovaly nemalou část Čech, a zástupci českého exilu, kteří zem opustili po pohromě na Bílé Hoře. Na druhé straně usedl jeden z nejmocnějších mužů Čech a podunajské monarchie, vévoda Albrecht z Valdštejna.

Běsy 30leté války se na podzim 1631 blížily do své poloviny. Do Čech se valila armáda luteránského saského kurfiřta Jana Jiřího, jíž oddíly císaře a českého krále Ferdinanda II. Habsburského prakticky nekladly odpor. „Císařští generálové Baltasar Marradas a Martin Huerta slíbili pražské staroměstské deputaci, že město neopustí,“ uvedl historik Josef Janáček. Jejich sluhové ale přitom už balili zavazadla k útěku. Vrchností opuštěná Praha 15. listopadu 1631 před Sasy kapitulovala. S jejich jednotkami dorazili po 11 letech i zástupci české stavovské emigrace, kteří se chtěli ujmout svého majetku a úřadů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se