Recidivista Adolf Doležal u Městského soudu v Praze (11. května 2015)

Recidivista Adolf Doležal u Městského soudu v Praze (11. května 2015) | foto: ČTK

Samopal mi podstrčila policie, tvrdí recidivista obžalovaný z loupeže

  • 5
Obžalovaný Adolf Doležal v několikahodinové závěrečné řeči před soudem nařkl policii, že mu v kauze přepadení dodávky s penězi na pražském Zličíně podstrčila samopal. Zpochybnil také práci státního zástupce a urážel soudní znalce, takže soudce projev přerušil.

Podle obžaloby přepadl čtyřiašedesátiletý Doležal společně s dalším recidivistou Janem Čechem a s řidičem Ondřejem Voráčem 25. března 2013 před obchodním domem IKEA na Zličíně pancéřovanou dodávku bezpečnostní agentury Loomis (psali jsme zde).

Rozvážela 13 milionů korun a zároveň svážela tržby. Doležal s Čechem, oblečení do policejních kombinéz a maskovaní kuklami, prý na vůz namířili samopaly. Doležal měl poté údajně v rozporu s předchozí dohodou s ostatními vypálit na vůz minimálně deset střel, přičemž jedna z nich pronikla do auta.

„Doložte mi jakoukoliv předchozí dohodu. To je lež,“ vyzval soud pětašedesátiletý Doležal. Na místě přepadení prý v dané době vůbec nebyl. Policejní kamery ho sice dvě hodiny předtím zachytily i s Čechem v autě na druhém konci Prahy, Doležal ale tvrdí, že odtamtud zamířili do autoservisu v Sedlčanech, nikoliv na Zličín.

„Žádnou zbraň jsem nikdy nepřechovával. Mám jedinou pistoli a ta je plynová. Samopal mi podstrčila při domovní prohlídce policie,“ prohlásil muž, pro nějž státní zástupce požaduje 21 let za mřížemi.

Vražda to být nemohla, měli vesty

Tvrzení, že by střelba na dodávku se dvěma lidmi měla být pokusem o vraždu, zcela odmítl.

„Oba měli pancéřové vesty a pistole. Je proto velmi nepravděpodobné, že by byli nějak zraněni, natož zavražděni,“ konstatoval. Navíc zopakoval, že proniknutí střely do auta si vymysleli policisté.

Spoluobžalovaný Voráč uvedl, že Doležala i Čecha znal ze sousedství a že se přátelili. V den přepadení se s nimi setkal v Praze, protože ho jako několikrát předtím požádali o pomoc.

Až na místě se prý dozvěděl, že chtějí přepadnout dodávku. Údajně mu hrozili, že pokud jim neposlouží jako řidič, ublíží jak jemu, tak jeho těhotné manželce. „Bál jsem se o sebe a svou rodinu,“ řekl. Přepadení se prý snažil zmařit alespoň tím, že jel schválně pomalu.

Doležal byl v minulosti odsouzen mimo jiné i za loupež, při níž zemřela zaměstnankyně spořitelny (o tomto případu zde). Teď je v odděleném řízení obžalován i z přípravy vraždy Voráče, jeho ženy a dvou dětí. V případě zličínského přepadení vynese soud rozsudek 2. června.

,