Český zápasník Marek Švec

Český zápasník Marek Švec | foto: www.czech-wrestling.com

Olymp vysílá na evropský šampionát šest závodníků a počítá šance

  • 0
Pět zápasníků a jedna zápasnice z osmičlenné české výpravy bude vystupovat na evropském šampionátu v zápase pod hlavičkou pražského Olympu.

"Šance máme, ale jak velké, těžko odhadovat," zůstává těsně před odletem svých reprezentantů do srbského Bělehradu, kde se mistrovství od 6. do 11. března koná, tajemný trenér Olympu Jiří Žák.

"Že budou mít všichni medaili, to se pravděpodobně nestane, ale něco by mohlo při zpáteční cestě v letadle cinkat," doufá Žák.

Svým svěřencům věří, i když si dobře uvědomuje, jak zrádné jsou podobně velké akce. "Musíte ideálně načasovat formu, to rozhodne."

A jakou tedy mají jeho svěřenci? "Nechci tady mluvit o velkých ambicích. Ale Marek Švec (kategorie 120 kg) nebo David Vála (96 kg) na medaili určitě mají."

Ostatní tam jedou sbírat především zkušenosti. "Začíná se více stavět na mladých. I my je tam vysíláme, tak uvidíme. Nechám se rád příjemně překvapit," usmívá se jinak přísný kouč.

Ten by si přál dostat pražské závodníky i na olympiádu do Londýna. "Zatím se tam nikdo nekvalifikoval. Během jara jsou na to tři příležitosti, tři závody," vysvětluje s tím, že chybělo málo a jeden zápasník už by měl letenku pod olympijské kruhy v kapse.

"Arturovi Omarovi stačilo na mistrovství světa vyhrát jedno utkání. Bohužel se střetnul s domácím Turkem. Chybělo opravdu málo," lituje kouč. Teď se ale soustředí na EURO, i když z něj cesta na olympiádu nevede.