Chovatelům se nepodařilo matku oddělit od lvíčete, křtilo se přes sklo

  • 0
Samička vzácného lva berberského, která se v plzeňské zoo narodila 27. července, nyní dostala jméno Luisa. Křtiny se ale musely uskutečnit přes sklo, protože matka svého potomka nechtěla vydat. Lví slečna váží sedm kilogramů, v dospělosti dosáhne až dvacetinásobné váhy.

„Nepodařilo se nám matku oddělit od mláděte, proto máme za něj alespoň náhradu v podobě plyšového lvíčka,“ vysvětlil mluvčí zoologické zahrady Martin Vobruba plzeňskému zastupiteli Romanu Zarzyckému, který samičku pokřtil podle nejoblíbenější knihy své dcery Luisa a Lotka. 

Matkou dvouměsíční Luisy je čtyřletá Neyla, otcem osmiletý Mates. „Zatím je samice s mládětem v odděleném výběhu, následující týden je začneme spojovat s ostatními členy smečky,“ řekl v pátek Vobruba. 

Podle ošetřovatelky Kristýny Benešové je Neyla vzornou matkou. Mládě plně kojí. 

„Luisa váží sedm kilogramů. Má už prořezané stoličky, snaží se jimi jíst  maso,“ prozrazuje Benešová a dodává, že v dospělosti se váha samice zastaví kolem 140 kilogramů. 

V Zoologické a botanické zahradě města Plzně zůstane Luisa zhruba dva roky. Pak se přestěhuje do jiné zahrady v Evropě a ošetřovatelé doufají, že se pro ni najde vhodný partner. 

Křtiny lví samičky

Smečka lvů berberských je v plzeňské zoo nyní osmičlenná. Samec Mates je otcem všech šesti mláďat. „Rozhodl se, že tento poddruh zachrání,“ řekl s úsměvem Vobruba. 

Nejprve s Tamikou v roce 2016 zplodil samičku Amiru, která už domovskou zoo opustila a žije v Rakousku. Dále Neyla porodila v listopadu 2017 samečka jménem Baqir a letos v květnu následovala od Tamiky trojčata - lvice Damali a její bratři Deema a Dabir.