Žena zůstala zavřená na balkoně a ani neměla zimní oblečení. V bytě zůstal sám její dvouletý syn. Ilustrační snímek

Žena zůstala zavřená na balkoně a ani neměla zimní oblečení. V bytě zůstal sám její dvouletý syn. Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

K ženě uvězněné na balkoně v sedmém patře domu museli slanit hasiči

  • 18
Na balkoně v sedmém patře paneláku v Plzni-Bolevci zůstala ve čtvrtek odpoledne uvězněná maminka dvouletého dítěte. Balkonové dveře se za ní zabouchly a její syn zůstal v bytě bez dozoru. K ženě se nakonec museli ze střechy slanit hasiči.

Dramatická záchranná akce se odehrála v Nýřanské ulici. Zoufalá žena, která na sobě neměla teplé oblečení, z balkonu volala o pomoc a náhodný kolemjdoucí zalarmoval policisty. 

"Nejjednodušším řešením bylo zavolat manželovi uvězněné paní, neboť ten vlastní další klíče od bytu. Žena ale neznala jeho telefon zpaměti. Druhou možností bylo použití speciálních planžet, které má k dispozici městská policie. Vnější dveře od bytu však byly zajištěné bezpečnostním zámkem a ten nešlo překonat, aniž by zároveň nebyly poškozeny i dveře," vysvětlila preventistka Městské policie Plzeň Dana Krausová.

Další možností bylo, dostat se k ženě přes sousední balkon, jenže ve vedlejším bytě nikdo neotvíral. Nezbývalo tedy nic jiného než na místo přivolat hasiče.

Ti ale kvůli nevhodným podmínkám nemohli přistavit výškovou techniku.

"Strážníci tedy od správce domu získali klíč od vstupu na střechu a předali jej hasičům. Ti se na balkon spustili na lanech a tam pomocí planžet zabouchnuté dveře otevřeli," řekla Krausová.

U případu asistovali i státní policisté. Dále se jím ale zabývat nebudou. "Při události nedošlo k porušení zákona a nikomu nic nestalo," doplnila mluvčí plzeňské policie Hana Štefflová.