Nehoda v Železné Rudě na Šumavě. Vozidlo údržby silnic spadlo z vozovky a...

Nehoda v Železné Rudě na Šumavě. Vozidlo údržby silnic spadlo z vozovky a převrátilo se do potoka. Šofér zůstal pod autem částečně přimáčknutý. | foto: HZS Plzeňského kraje

Silničář zůstal pod převráceným vozem údržby, auto musel zvednout jeřáb

  • 2
Řidiče, který zůstal částečně přimáčknutý pod vozidlem na čištění silnic, vyprošťovali dopoledne hasiči v šumavské Železné Rudě. Auto sjelo ze silnice a převrátilo se ze svahu do potoka. Vůz musel nadzvednout hasičský jeřáb. Řidič utrpěl mnohačetná zranění, do nemocnice ho přepravil vrtulník.

Nehoda se stala ve čtvrt na deset dopoledne v místní části Železné Rudy Alžbětín u vlakového nádraží. Vozidlo sklouzlo během prací ze silnice do šest metrů hluboké rokle, převrátilo se a zůstalo v korytě potoka. Šedesátiletého řidiče auto částečně přimáčklo.  

Na místo okamžitě vyjeli policisté, záchranná služba, železnorudský hasičský záchranný sbor i místní dobrovolná jednotka. Výzvu od dispečinku záchranky obdržela i horská služba. 

„Zraněný muž ležel pod strojem, ale naštěstí v korytě potoka, takže nebyl zcela přimáčknut. Měl bolesti, ale komunikoval s námi. Bohužel nebylo možné jej vyprostit tak, aby nedošlo k dalším zraněním, takže jsme museli počkat na hasičský jeřáb z Klatov,“ uvedl k zásahu Petr Pospíšil mladší z Horské služby Šumava.

Přivolaný jeřáb pak stroj nadzvedl, záchranáři zraněného vytáhli a umístili na takzvanou páteřovou desku a šetrně ho odnesli k vrtulníku záchranné služby.

„Muž utrpěl mnohačetná poranění hrudníku a dolních končetin, nicméně pánev zůstala bez zranění,“ dodal Pospíšil.

Pacienta zafixovaného ve vakuové matraci naložili do vrtulníku a přepravili na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Plzni.

Zraněný řidič nemohl podstoupit dechovou zkoušku na alkohol. Policisté si proto vyžádali odběr krve ve zdravotnickém zařízení.

„Odhadnutá škoda činí dva miliony korun,“ sdělila policejní mluvčí Dana Ladmanová. Příčinu nehody dále vyšetřují dopravní policisté.

Podle náčelníka Horské služby Šumava Michala Janďury to byl zásah, který se přímo netýká jejich běžné činnosti.

„Máme ovšem smlouvu se zdravotnickou záchrannou službou, takže působíme i v obcích, kde máme menší dojezdový čas než oni, a zasahujeme tak i u nehod místních obyvatel či lesních a zemědělských pracovníků,“ vysvětlil.