Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Tah na Železnou Rudu blokovala vážná nehoda. Jeden mrtvý, šest zraněných

  • 12
Těžká nehoda dvou aut blokuje dopravu na šumavském hlavním tahu do Železné Rudy. Pod nejvyšším bodem silnice u odbočky na Zhůří se čelně srazila dvě osobní auta. Při střetu zemřel jeden člověk, dalších šest se zranilo. Silnice byla zhruba čtyři hodiny plně neprůjezdná.

Dopravu policie odkláněla na objízdnou trasu. Na místo letěl vrtulník a zasahovalo několik sanitek záchranářů. A také šumavská horská služba, kterou o pomoc požádali přímo z místa hasiči.

„Hned nato nás vyzval i dispečink linky 155 Plzeňského kraje s tím, že jde o střet dvou vozidel s velmi těžkými zraněními. Ve chvíli, kdy jsme dorazili, byli u nehody i zdravotníci a nedaleko přistával vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně-Líní,“ uvedl Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava.

V jednom z automobilů byl německý řidič bez známek života. „Před naším příjezdem už probíhala resuscitace, ale nakonec byl přítomný lékař nucen konstatovat smrt. V druhém voze byli dva muži a jedna žena, všichni ve vážném stavu. Paní a jednoho z mužů jsme umístili do vakuových matrací a převezli k vrtulníku,“ komentoval záchrannou akci Martin Kocum, další zasahující člen HS Šumava. Posádka vrtulníku pak oba naložila a transportovala k dalšímu ošetření do plzeňské fakultní nemocnice.

Dalšího zraněného muže si převzali zdravotníci a snažili se jej převézt sanitním vozem. Nedaleko Klatov se však jeho stav výrazně zhoršil. „Bylo nutné muže přeložit a transportovat co nejrychleji vrtulníkem. Náš ovšem vezl už dva zraněné, takže jsme požádali o pomoc kolegy z letecké záchranky Jihočeského kraje. K čekající sanitce proto zamířil vrtulník Armády ČR z Bechyně,“ doplnil Martin Brejcha, tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

„Silnice E53 mezi Klatovy a Železnou Rudou vede několika velmi ostrými zatáčkami v prudkém svahu. Přesto kvalitní vozovka svádí mnoho řidičů k neopatrné jízdě. Už tam vzhledem ke krátkému dojezdovému času zasahovali několikrát i naši členové,“ dodal k dnešnímu zásahu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že zranění v těchto místech bývají natolik vážná, že tam vrtulník sedá u mnoha nehod.

,