Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Dešťová voda už nepoteče do kanálu, mohla by třeba zalévat park

  • 11
Plzeňská radnice chce, aby město lépe hospodařilo s vodou. Chystá projekty na zadržení a využití dešťové vody nebo na vytváření lepších klimatických podmínek ve městě.

Novému trendu hospodaření s vodou by se měla postupně přizpůsobovat veřejná prostranství a veřejné budovy. Dešťová voda by neměla končit v kanalizaci, ale v zásobnících.

Současná dlouhotrvající vedra a sucho jenom podtrhují naléhavost změny přístupu k využití vody.

Zastupitelé Plzně schválili, že se Útvar koncepce a rozvoje města zapojí do programu, který se problematikou změny klimatu zabývá a má občanům i představitelům veřejné správy vysvětlovat, jak lze na nové podmínky reagovat a že investice do této oblasti jsou potřebné. Partnerem projektu má být například i Západočeská univerzita.

Na 4. základní škole vznikne zelená střecha

Jedním z významných celoměstských problémů s mnoha důsledky je dosavadní velmi špatné hospodaření s dešťovou vodou.

„Okamžitě se svádí do kanalizace. Nedostatečná je možnost vsakování srážkové vody i její využívání jako vody užitkové, například pro zalévání zeleně či kropení komunikací. Navíc chybí městu marketingový plán, který by posílil povědomí o problematice nakládání s dešťovou vodou u veřejnosti,“ prohlásil náměstek primátora Plzně Pavel Šindelář z ODS.

Šetřete vodou, žádá radnice

Město Plzeň žádá občany, aby maximálně šetřili pitnou vodou, nenapouštěli nebo nedopouštěli bazény, nezalévali pitnou vodou zahrady a nemyli osobní vozidla. Omezení dodávky pitné vody se zatím obyvatelé Plzně bát nemusí. Situace na řekách je pod dlouhodobým průměrem. Kdo by z nich chtěl odebírat vodu, musí mít platné povolení.

Podle zástupců magistrátu je při intenzivních srážkách ve městě přetížená kanalizace a silně znečištěná voda se pak dostává do vody povrchové bez vyčištění, což zhoršuje kvalitu vody v řekách.

Projekt zaměřený na dešťovou vodu je součástí připravovaného plánu, který má Plzni pomoci reagovat na změny klimatu a využívat k tomu různé dotace.

Náměstek Šindelář uvedl, že je potřeba například nový způsob odvodnění městských území, který zastaví prudký odtok vody. „Tak, aby odvodnění staveb a území bylo bezpečné a nedocházelo k zaplavování obce a aby se voda pokud možno dostala zpět do malého vodního oběhu, nikoli do vodních toků,“ vysvětlil.

Ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje Irena Vostracká prohlásila, že se už pracuje na konkrétních projektech: „Aktuálně je to například příprava takzvané zelené střechy (porostlé zelení, pozn. red.) na 4. základní škole,“ sdělila. Tvrdí, že důležitá bude osvěta a vysvětlování, proč jsou podobné akce potřebné.

„Aby bylo jasné, že se tohle nedělá jen proto, že je možné použít dotaci, ale proto, že to může pomoci lidem i městu. Jde o to, že není tak důležité, když to bude stát o něco víc, ale podstatné je, že to potřebujeme, aby se tady líp žilo,“ konstatovala Vostracká.

Podle ní je zapotřebí na změnu klimatu nezapomínat, i když se začnou počítat peníze.

„Je dobré myslet například na to, že zelená střecha na škole přinese dětem lepší prostředí a nebudou muset ve třídách sedět v horku. Jakmile lidi pochopí souvislosti, pak se podobné projekty snáz prosadí,“ uvedla.

Vostracká tvrdí, že už existují doklady toho, že se jedná o správná řešení. „Například zelená střecha na mateřské škole ve Lhotě funguje naprosto skvěle.“

Vostracká připomíná, že v otázce hospodaření s dešťovou vodou zdaleka nejde jenom o zelené střechy. „Ale o zadržení vody v přírodě, což se povedlo například vybudováním jezírek v Lobzích. Nebo o stavbu parkovišť ze zatravňovacích tvárnic a zřizování přírodních příkopů, aby se voda neodváděla do řek potrubím, ale mohla se vsakovat do okolí,“ řekla ředitelka.

Jedním z dalších ukázkových projektů na využití dešťové vody se má stát rekonstrukce Jiráskova náměstí na Slovanech. Tam se s podmínkami pro vsakování a zadržování vody počítá. Voda už nemá končit v kanalizaci.

„Teď se například také prověřuje možnost zachycovat dešťovou vodu ze střech domů kolem Borského parku. Mohla by se používat pro zavlažování parku,“ řekla Vostracká.