Na zámku v Horšovském Týně vystavují kostýmy z pohádek Zdeňka Trošky

  • 0
Originální kostýmy a rekvizity z pohádek Zdeňka Trošky jsou k vidění v konírně zámku v Horšovském Týně. Návštěvníci si mohou prohlédnout křídla ze snímku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, hadry loupežníků z Nejkrásnější hádanky nebo honosné oblečení hlavních postav filmu Z pekla štěstí.

„Všechno je zapůjčené z fundusu filmového studia Barrandov. Každý kostým je opatřený jmenovkou, o kterou postavu šlo a kdo ji hrál,“ říká průvodkyně zámku Marta Bastyánová.

Prohlédnout si je možné například šaty princezny Jasněnky, honosné oblečení hlavních postav z obou dílů filmu Z pekla štěstí nebo hadry loupežníků z Nejkrásnější hádanky.

„Zdeněk Troška je známý tím, že má rád krásné věci a podle toho i natáčí filmy. Projevuje se to také na kostýmech, které bývají bohatě zdobené a velmi výrazné,“ vysvětluje Bastyánová.

Nechybí ani rekvizity, jakými jsou křídla a střevíčky ze snímku O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo kotel z filmu Z pekla štěstí 2.

Pohádky Zdeňka Trošky

„V tom se mohou zájemci i vyfotit, stejně jako v křesle. Děti navíc mohou skládat puzzle nebo malovat,“ sděluje průvodkyně.

Kromě prohlídky kostýmů a věcí z pohádek se mohou zájemci také dozvědět zajímavosti z jejich natáčení. Zjistí tak například, že představitelka čarodějnice z druhého dílu Princezny ze mlejna měla potíže s natáčením scény s hadem. Měla z něj totiž strach. Nelehké pro ni bylo i vyndavání umělých zubů.

Při natáčení pohádky Nejkrásnější hádanka zase bylo použito více než dvě stě kostýmů. Jeden z nich potrápil představitele hlavní role Matěje, Jana Dolanského.

Lom u Kaznějova se přeměnil v bitvu proti Turkům

Jeho odění totiž doplňovaly dobové boty, které mu při opakovaném natáčení scény útěku ze stráně přivodily několik puchýřů.

Některé z filmů Zdeněk Troška částečně točil i v Plzeňském kraji. A tak se například zřícenina hradu Gutštejn změnila ve druhém pokračování snímku Z pekla štěstí na sídlo zlého krále Brambase.

Zchátralý kostel v Kočově na Tachovsku pak v Peklo ovládané Luciferem v podání Karla Gotta. Lom u Kaznějova se zase na nějakou dobu stal v pohádce Princezna ze mlejna 2 místem bitvy proti Turkům.

Velkou inspirací jsou pro Trošku pohádky Jana Drdy. Motivy z nich použil třeba ve snímcích Nejkrásnější hádanka, O princezně Jasněnce a létajícím ševci nebo Z pekla štěstí.

V posledně jmenované jsou prvky ze známé knihy Český Honza. „Už v první třídě, kdy jsem si přečetl sbírku pohádek Jana Drdy, jsem se do téhle knížky zamiloval. Dodnes je mojí nejoblíbenější, mám doma tři nebo čtyři vydání a chtěl bych podle ní natočit ještě hodně filmů,“ říká režisér.

S Troškou se příjemně natáčí, říká představitel Matěje

Natáčení s ním si většinou herci pochvalují. „Je obdivuhodný, že při práci, která trvala snad čtyřicet dní, se nestalo, že by Zdeněk zvýšil hlas. Byl tam velký klid, práce byla soustředěná a bylo to fakt příjemné natáčení,“ potvrzuje představitel Matěje z pohádky Nejkrásnější hádanka Jan Dolanský.

Výstavy filmových kostýmů už na Horšovském Týně fungují několik let. Loni tu návštěvníci mohli obdivovat šaty z pohádek, které vznikly v padesátých letech.

„Ohlasy jsme měli skvělé. Lidé byli nadšení. A to nejen děti. Vystavovali jsme velmi vzácné předměty, například myší kožíšek Princezny se zlatou hvězdou, který je národní kulturní památkou,“ prozrazuje průvodkyně zámku Marta Bastyánová.