Fronta rodičů před 25. ZŠ ve Chválenické ulici v Plzni.

Fronta rodičů před 25. ZŠ ve Chválenické ulici v Plzni. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Rodiče prvňáčků bojovali o místa pro děti. Před školou čekali celou noc

  • 532
Už od úterní 22. hodiny čekal první tatínek před 25. Základní školou ve Chválenické ulici v Plzni, kde se koná zápis prvňáčků. Chtěl mít jistotu, že se sem jeho dítko určitě dostane. Zájemců je totiž letos ještě více než loni a některé školy nebudou moci přijmout všechny děti.

"Byl jsem tady od desíti, ale do dvou jsem spal v autě. Kolem druhé hodiny začali chodit další. Čekání bylo v pohodě, dneska bylo teplo, dalo se to vydržet. Věděli jsme, že letos se bude přijímat jen sto dětí. My to sem máme blízko, bydlíme kousek. Kam jinam bychom měli jít?" řekl reportérce MF DNES první čekající tatínek, který nechtěl prozradit své jméno.

Ve středu ráno už stála před 25. ZŠ fronta čítající asi sto lidí. Všichni čekali, až v osm hodin škola otevře a oni dostanou pořadové číslo a dozvědí se také, v kolik hodin a do jaké místnosti mají s dětmi k zápisu přijít.

Loni se tu otevíralo pět tříd, u zápisu bylo více než 160 dětí, a některé byly tedy odmítnuty. I letos očekávala škola obrovský zájem. "Otevřít můžeme ale pouze čtyři třídy po 25 dětech. Škola už je naplněná a já její kapacitu nemůžu překročit," vysvětlil ředitel Petr Pavel.

Velký zájem měli rodiče také o místa v ZŠ v Plzni-Újezdu. První zájemci tady čekali už od úterní 17. hodiny, přestože zápis do jediné první třídy tu začínal až ve středu v osm ráno.

První zápisy se konají 15. ledna a více než polovina škol v Plzni si zvolila právě tento termín. Zápisy budou pokračovat během následujících dvou týdnů. Přesný termín si mohou určit sami ředitelé škol.

Fronty rodičů postávajících kvůli zápisu před školami ale nejsou v Plzni ničím výjimečným. Loni před některé školy přicházeli už před pátou hodinou ranní, přestože zápisy začínaly třeba až po poledni.

Počet prvňáčků zřejmě mírně vzroste ještě v příštím roce, poté už by měl klesat.