Třináct stupňů dostal do vínku letošní světlý vánoční ležák z pivovaru Chodovar. O deset víc jich má Dobřanský anděl. S 23 stupni je absolutním rekordmanem mezi světlými pivy nejen v kraji, ale i republice.
Úctyhodná je také jeho doba zrání. "Aspoň půl roku," říká sládek Petr Petružálek. Anděla ochutnají hosté dobřanského pivovaru Modrá hvězda už 3. prosince. Třetinka je vyjde na třicet korun. Za dárkové balení v lahvi s patentním uzávěrem zaplatí dvojnásobek.
Již nyní voní Modrá hvězda po čokoládě díky prvního z vánočních speciálů. "Je to tmavá čtrnáctka. Objednávají si většinou ženy," říká Petružálek. Za dva týdny si budou moci vychutnat i o tři stupně silnější vanilkové pivo. Třetinka ochucených speciálů je přijde na 22 korun.
Když Kapr vaří kapra
Stálicí mezi vánočními pivy je příznačně pojmenovaný Kapr z plzeňského minipivovaru Groll. Tmavá čtrnáctka je pojmenovaná po místním sládkovi Miloslavu Kaprovi, který ji připravuje podle tradičního receptu ze čtyř druhů sladu.
"Je to silné zimní pivo s bohatou pěnou, které zahřeje," popisuje sládek. Letos bude půllitr Kapra za 33 korun.
První litry vánoční polotmavé šestnáctky si už vychutnali návštěvníci pivovaru U Rybiček ve Stříbře. "V ležáckém sklepě zrál rovných 100 dnů. Použili jsme na něj šest druhů sladu," uvedl sládek Roman Rak. Čtyři deci vyjdou na třicet korun.
Stejně bude stát také adventní kalifornský Ale, který v neděli narazí v Pivovarském dvoře v Plzni-Černicích. "Je svrchně kvašený a navařili jsme ho zhruba 10 hektolitrů," říká marketingový ředitel Petr Míč.
Vánoční šestnáctky a patnáctky
Přibližně tolik bude i polotmavé vídeňské patnáctky. V černickém tanku zraje již měsíc. Pípou poprvé proteče příští čtvrtek, kdy se v Černicích rozzáří vánoční strom. Půllitr adventního speciálu bude stát 30 korun.
Čtyři deci patnáctky o korunu víc. "Světlou vánoční šestnáctku narazíme den před svátkem Lucie, tedy 12. prosince," dodává Petr Míč.
Medově chutná již třetím rokem třináctistupňový Pašerák z rodinného pivovaru Belveder v Železné Rudě. Vloni před Silvestrem k němu přibyl o tři stupně silnější polotmavý Kat.
"Teď už Pašeráka vaříme celoročně. Je naší vlajkovou lodí," říká hrdě spolumajitel pivovaru Belveder František Strnad. Letos na konec roku nachystal se synem světlou vánoční třináctku. První z pěti hektolitrových sudů narazí 25. prosince. "Nezdražili jsme. Půllitr Kata, Pašeráka i speciálu bude za pětadvacet," doplňuje Strnad.