Součástí výstavy Ozdoby dávné doby v Západočeském muzeu v Plzni jsou i nálezy v...

Součástí výstavy Ozdoby dávné doby v Západočeském muzeu v Plzni jsou i nálezy v hrobě dívky, která byla pochována v období 320 - 250 let před Kristem v místě dnešních Radčic. (5. 5. 2021) | foto: Petr Eret, MF DNES

Předci vyráběli šperky z kostí a zubů, ozdoby z mramoru byly moc těžké

  • 0
Po více než čtyřech měsících otevřelo své budovy Západočeské muzeum v Plzni. Kromě stálých expozic si pro návštěvníky připravilo také nové výstavy. V jedné z nich jsou k vidění tisíce let staré ozdoby. Velkou raritou je rekonstrukce dětského pohřbu z Radčic, který obsahoval šperky doby laténské.

Hned dvě výstavy jsou k vidění v hlavní budově Západočeského muzea. První nese název Ozdoby dávné doby a výstavní sál v prvním patře jí bude patřit do 28. září.

Návštěvníci se mohou vydat na poutavou procházku tisíce let starými ozdobami a jejich výrobními technologiemi od paleolitu po dobu římskou. Dozví se, čím se lidé před tisíci let zdobili.

Na úvod prohlídky je připravena časová osa, na níž je znázorněno, ve které době se používaly které materiály. K těm nejstarším a také nejdéle používaným patří kosti, zuby a parohy.

Často využívané byly také různé horniny. Jen velmi krátce lidé na výrobu šperků používali mramor. Pomocí kamenářských technik, jako je broušení, leštění či vrtání, řemeslníci vyráběli náhrdelníky, náramky nebo nášivky na oděvy. 

Nevýhodou byla jejich velká hmotnost, nošení takových šperků nebylo nic příjemného. Nálezy z tohoto materiálu pocházejí například také z Plzně-Křimic.

Zájemci rovněž zjistí, jak naši předkové zpracovávali ovčí vlnu, jak vyráběli látky nebo jak je barvili. Jediný materiál, který není na výstavě úmyslně zastoupen, je kov.

„Příprava výstavy trvala více než dva roky. Část exponátů je z našich sbírek, něco bylo zapůjčeno z jiných muzeí. Ukázku pece, v níž se vyráběla keramika, a také některé další výjevy, vyráběly samy kolegyně z oddělení pravěku,“ uvedla tisková mluvčí Západočeského muzea v Plzni Romana Němečková.

Velkou raritou je volná rekonstrukce unikátního dětského pohřbu z Plzně-Radčic, který obsahoval ojedinělé ozdoby doby laténské. Starý je zhruba 2300 let a archeologové jej objevili před šesti lety.

Další výstavy ZČM v Plzni

  • Muzeum loutek: Expozice se rozšířila o část věnovanou Jiřímu Trnkovi. Hlavním exponátem bude unikátní dioráma Svatba u Broučků. 
  • Muzeum církevního umění plzeňské diecéze: Na konci května tu začne výstava Církevní rok pohledem loutek.
  • Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech: K vidění tu je výstava Počátky archeologie na Plzeňsku a Rokycansku. Archeologie na cestě od romantismu k vědě.

Výstava měla začít už v lednu, kvůli opatřením proti koronaviru ale musela být odložena. Zaměřena je hlavně na děti, školní mládež a rodiny s dětmi. Nechybějí ani interaktivní prvky v podobě různých kvízů a her, návštěvníci si rovněž mohou z korálků vyrobit náhrdelník.

Třetí patro hlavní budovy muzea potom nově přináší expozici s titulem Od daguerrotypie k digitálu. Příběhy plzeňských fotografů. Na základě tématu se výstava zaměřuje na individualitu fotografa 19. století prostřednictvím jeho vidění skutečnosti a jeho následovníků. Věnuje se rovněž tématu vzniku fenoménu fotografie a jejich předchůdců v návaznosti na fotografické ateliéry v Plzni v 19. století. 

Výstava představuje stručný vývoj fotografických přístrojů a výsledků práce fotografů v podmínkách dějinných reálií včetně 90. let 20. století. Vidět tu je také možné zcela unikátní staré fotografie spojené s Plzeňskem. Velkým unikátem jsou kolorované diapozitivy z období první světové války.

Ty jsou dílem plzeňského fotografa Josefa Hanuše. Podařilo se mu zachytit například odjezd vojáků na frontu nebo těžkou situaci obyvatel na konci války.

Najdou se také fotografie z roku 1968, kdy začala okupace Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy.