Západočeská galerie v Plzni do svých sbírek zakoupila i obrazy Ivana Sobotky.

Západočeská galerie v Plzni do svých sbírek zakoupila i obrazy Ivana Sobotky. | foto: Západočeská galerie v Plzni

Galerie doplňují depozitáře, nakoupí díla autorů současného umění

  • 0
Západočeská galerie v Plzni a Galerie Klatovy/Klenová rozšíří své sbírky o řadu vzácných uměleckých exponátů. Ve výstavních síních se objeví díla především z druhé poloviny 20. století a současného umění.

Západočeská galerie v Plzni vypracovala v loňském roce novou koncepci tvorby sbírek na nejbližší období. Hlavní pozornost se soustředí na doplnění a vytvoření reprezentativního profilu sbírky umění druhé poloviny 20. století a současného umění.

Za účelem nákupu uměleckých děl má galerie k dispozici sedmičlennou nákupní komisi, ve které jsou zastoupeni přední odborníci na umění od 19. a 20. století až po umění současné.

Západočeská galerie v Plzni do svých sbírek zakoupila i obrazy Ivana Sobotky.

„Letos je pro galerii zásadním záměrem nákup několika děl Zbyňka Sekala, jednoho z nejvýznamnějších středoevropských autorů druhé poloviny 20. století. Další významnou akvizicí je připravený záměr na nákup souboru plastik a obrazů současného umělce Viktora Karlíka, který patřil k nejosobitějším a nejvýraznějším umělcům osmdesátých let, i když byl nucen umělecky pracovat a pohybovat se mimo oficiální umění,“ říká ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil.

Ke každému dílu, které Západočeská galerie získá, je vytvořena vědecká karta a fotografická dokumentace. Poté je uloženo do depozitáře.

„Nemáme stálé expozice v důsledku absence vlastní galerijní budovy. Její projekt vzešel z veřejné architektonické soutěže na konci roku 2009 a v současnosti se o jeho realizaci intenzivně jedná,“ vysvětlil Musil.

DOPLŇUJÍ DEPOZITÁŘE

ZÁPADOČESKÁ GALERIE

díla od: Zbyněk Sekal (1923 - 1998), Viktor Karlík (*1962)

GALERIE KLATOVY/KLENOVÁ

Magdalena Jetelová (*1946), Viktor Pivovarov (*1937), František Kyncl (1934 - 2011), David Cajthaml (*1959), Milan Kunc (*1944)

Galerie v posledních letech významně doplnila sbírky meziválečného umění v regionu o nejkvalitnější díla předních osobností. „Jako byl Josef Hodek, Vladimír Modrý, Josef Tetínek, František Pořický a další. Poslední dvě jména v důsledku totalitní doby prakticky zmizela z povědomí a na trhu se téměř neobjevují. Významnou akvizicí byl obraz Georga Karse Zátiší se zelenou sklenicí z roku 1914, který obohatil významnou sbírku kubismu, jíž se galerie pyšní,“ vyjmenoval ředitel.

Galerie rovněž uskutečnila dílčí akvizice v oblasti umění 19. století, tedy období, které je pro profil sbírek zásadní. „Je pozitivní, že sbírku umění z této doby obohatilo například dílo středoevropsky významného umělce Gabriela von Max či v loňském roce malířky Ludmily Flesch Brunningen. Tyto osobnosti propůjčují fondu umění 19. století nadnárodní rozměr, který je pro profil každé umělecké sbírky přínosný,“ doplnil Musil.

Galerie Klatovy/Klenová zastává mezi západočeskými výstavními síněmi specifickou úlohu. „Jsme orientováni téměř výhradně na moderní umění zhruba posledních 60 let. V loňském roce jsme do našich sbírek získali díla umělců, jako jsou Josef Bolf, Lubomír Typlt, Marie Filippovová, Marie Blabolilová, Zdena Strobachová nebo Zdena Kolečková,“ uvedla její ředitelka Hana Kristová.

V letošním roce by rádi získali výtvarné dílo od Magdaleny Jetelové, Viktora Pivovarova, Františka Kyncla, Davida Cajthamla a Milan Kunce.