Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Ředitelé škol jsou zaskočeni pravidly pro otevření prvního stupně

  • 43
Bouřlivou diskuzi vyvolává mezi kantory v Plzeňském kraji postupné otevírání škol, které představila vláda. Mnoho pochybností a otázek mají především učitelé základních škol, kam se 25. května mohou vrátit děti z prvního stupně. Někteří se obávají nákazy, jiní nemají dostatek prostor na to, aby ve třídách bylo maximálně patnáct žáků.

Podle ministra školství Roberta Plagy nebude docházka dětí do prvního stupně povinná, ale pouze dobrovolná. Šéf resortu zároveň nepředpokládá, že do lavic se vrátí všichni žáci. Ve třídě smí být maximálně patnáct dětí, každý musí dodržovat přísná pravidla.

„Myslím, že vznikne velký zmatek. Co když se stane, že většina z prvního stupně bude chtít nastoupit? Netuším, jak malé děti udržíme metr od sebe. Jakmile uvidí paní učitelku, vrhnou se na ni, budou ji objímat. A to je pouze jeden příklad,“ řekla Zdeňka Vrátníková, která stojí v čele plzeňské 13. ZŠ.

Protože výuka na druhém stupni zatím zůstává distanční, potřebné prostory pro veškeré patnáctičlenné skupiny by ředitelka měla. Naráží však na personální nejistotu.

„Mám pětatřicet kantorů. Z toho už teď vím, že jedenáct patří do rizikové skupiny, ať už kvůli vyššímu věku, nebo třeba špatné imunitě. Nejsem si jistá, jestli počet pedagogů bude stačit,“ zapochybovala.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Praktické otázky týkající se omezeného počtu žáků ve třídě řeší rovněž ředitel školy v Chodové Plané Jan Ambrož.

„Nemáme žádné prostory navíc. Záleží tedy, kolik žáků opravdu přijde, když se jedná pouze o dobrovolnou docházku. Představa, že kluci a holky sedí většinu dne v rouškách, po jednom je pouštíme na záchod nebo zahradu, je nereálná,“ popsal.

Ředitelům už volají rodiče, že děti do škol nepošlou

Neví, jak se k věci postaví jeho kolegové. Část z nich se na něj obrací, protože má strach z nákazy, která by se mohla v dětském kolektivu rychle rozšířit.

„Aby to nedopadlo tak, že onemocní pedagogické sbory, a školy se zase zavřou. Nicméně máme před sebou ještě pět týdnů, během kterých něco vymyslíme,“ doplnil Ambrož. Tomu už volají i někteří rodiče, že si nepřejí svého potomka do školy umístit.

Jako informační chaos označila současnou situaci ředitelka božkovské ZŠ Hana Stýblová.

„Je dobře, že se školy alespoň v určité formě otevřou, ale každý si pod zveřejněnými kroky představí trochu něco jiného. Je nutné vyjasnit si pravidla. Aktuálně to vypadá, že nepůjde o výuku, ale spíš o hlídání dětí, což mi vadí,“ zdůraznila.

Koronavirus v Česku

Pracovníci zdravotnické záchranné služby se chystají na odběr vzorku pro test...
V centrální laboratoři Nemocnice Na Bulovce probíhá testování vzorků pacientů s...
Výdejní okénko hostince v příměstské části Zborná, nedaleko krajského města...

Rozpaky nad novými doporučeními neskrývala ani Emilie Salvetrová z Masarykovy základní školy v Klatovech.

„Jak se budou jednotlivé skupiny střídat během dne či týdne, na to je těžké teď odpovědět. Stejné je to s učiteli. Jestli bude někdo z nich chtít zůstat doma nebo na ošetřovném, nevím. Uvidíme, jak se záležitost vyvine,“ nastínila.

S možnou variantou už přišel ředitel domažlické Nové školy Karel Štípek. Právě Domažlicko patří k nejpostiženějším okresům v zemi, kde se nákaza koronavirem hojně vyskytuje.

Jeden kolektiv povede třídní, druhý asistenti

Bude-li to potřeba, Štípek plánuje jednotlivé třídy rozdělit podle abecedy do dvou skupin. Patnáct žáků se zaměří na klíčové předměty, jako je matematika, čeština nebo prvouka. Výuku zajistí třídní.

O druhý kolektiv se postarají asistenti pedagoga, jichž je na škole dvanáct a kteří se budou věnovat pracovní činnosti, výtvarné, hudební výchově nebo plnění domácích úkolů. 

„Program se bude každý den střídat. Žáci zůstanou ve stejných prostorech, třídy se budou pravidelně dezinfikovat. Nicméně je důležité, aby se spustila družina, bez té by celý systém neměl smysl. Protože jinak by rodiče museli děti vyzvedávat po poledni,“ poukázal Štípek.

Upozornil, že návrh může fungovat pouze do června. Pak se podle předběžného konceptu chystají třídnické hodiny v menším počtu pro žáky druhého stupně. „Potom už nebudeme mít dostatek prostorů ani nesplníme další opatření,“ dodal.