Lidé ze Záchranné stanice živočichů při kroužkování labutí na řece Berounce.

Lidé ze Záchranné stanice živočichů při kroužkování labutí na řece Berounce. | foto: DESOP Plzeň

Ochránci zvířat po letech narazili na labuť, které amputovali křídlo

  • 0
Velké překvapení zažili pracovníci Záchranné stanice živočichů v Plzni, když na Berounce kroužkovali chráněné labutě. Objevili totiž svou „pacientku“, které před dvanácti roky museli kvůli zranění amputovat křídlo. Daří se jí velmi dobře a má i mláďata.

„Samici labutě, které jsme museli po nárazu do drátů elektrického vedení amputovat křídlo, jsme našli u přívozu v Darové. A to není všechno, našla si tam samce, který normálně létá a s kterým má dvě mláďata,“ vylíčil Karel Makoň ze stanice.

Původem je podle něj tato labuť z Úněšova, kde se vylíhla v roce 2002, pak se zranila na drátech elektrického vedení a až po 12 letech se zvířecím záchranářům znovu připomněla.

„Každý rok na Berounce sledujeme labutí páry. Odečítáme je v zimě, v létě je kroužkujeme, ale nikdy jsme na ni nenarazili. Až nyní jsme ji našli v Darové, kam mohla jedině splavat po proudu, protože nelétá. Stalo se to 12 let poté, co jsme ji bez křídla vypustili na Berounku v Plzni-Doubravce,“ popsal Makoň.

V kraji žije asi 50 párů labutí

Podle něj je to další kamínek do skládačky poznatků o životě labutí. „Dozvěděli jsme se, že labuť může dobře přežít i s tak velkým handicapem,“ uvedl Makoň s tím, že bez kroužku by zvíře neměl šanci poznat.

V Plzeňském kraji je podle Makoně kolem padesáti párů labutí. „My obhospodařujeme tak 32 párů už několik let,“ uvedl Makoň, podle kterého od roku 1997 nežije v kraji žádný stabilní pár, protože vždycky jeden z ptáků patřících do páru zahyne.

„Můžeme prostě jen konstatovat, že většina chráněných labutí uhyne po nárazu do drátů elektrického vedení, nebo se zachytí či zamotá do rybářského vlasce. Nabádání rybářů k opatrnosti nezabírá,“ podotkl Makoň.

Zvířecí záchranáři podle něj okroužkují ročně kolem 120 až 180 mláďat labutí, z nichž přežije zhruba třetina.