Podle znalců je chování Stanislava N. stále nevyzpytatelné a jeho pobyt na...

Podle znalců je chování Stanislava N. stále nevyzpytatelné a jeho pobyt na svobodě je tak nebezpečný. Letos v březnu ubodal nevlastního syna v den jeho čtrnáctých narozenin. (10. 10. 2022) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Muž, který zavraždil čtrnáctiletého syna, půjde do zabezpečovací detence

  • 6
Muž, který v březnu zavraždil na Klatovsku čtrnáctiletého syna, půjde do zabezpečovací detence. Pražský vrchní soud zamítl jeho stížnost. Verdikt se nyní objevil v oficiální databázi soudních případů s tím, že rozhodnutí soudu prvního stupně bylo potvrzeno.

Mluvčí Vrchního soudu v Praze Kateřina Kolářová potvrdila, že soudci se případem zabývali v neveřejném jednání.

„Rozhodovali o stížnosti pana posuzovaného 21. listopadu 2022. V pátek jsme rozhodnutí vypravili na Krajský soud v Plzni, a dokud nebude rozhodnutí doručené stranám, nemůžeme se k němu vyjadřovat,“ řekla mluvčí Vrchního soudu v Praze.

Podle znalců nebyl muž v době činu odpovědný za své jednání.

„Zabezpečovací detence je nutná. Obžalovaný aktuálně trpí duševní poruchou, přesněji organickým psychosyndromem,“ řekl v říjnu žalobce Jiří Rychtr. Jde o poruchu, která je vyvolaná poškozením mozku. Tu si muž způsobil při pokusu o sebevraždu, když po činu vyskočil z okna v prvním patře domu.

Třicet bodných a řezných ran v těle dítěte

Podle spisu Stanislav N. způsobil svému nezletilému synovi 30 bodných a řezných poranění v obličeji, na krku a hrudníku.

„Už nikdy nikdo nevypátrá, co se odehrálo. Viděl jsem synka umírat, pak jsem vyskočil z okna. Myslel jsem si, že mi to pomůže. Snažil jsem si vzpomenout na určité věci. Vzpomněl jsem si, že on byl jediný člověk, který mi pomáhal,“ řekl v říjnu u Krajského soudu v Plzni muž, kterého tehdy eskorta přivezla z psychiatrické nemocnice.

V soudní síni muž nejdřív požadoval trest smrti. Když mu soudce vysvětlil, že ten byl zrušený v roce 1990, a uložili mu zabezpečovací detenci, muž si okamžitě podal stížnost. Tvrdil, že raději by zvolil za trest smrt, než aby byl zavřený ve speciální léčebně, kde by mu píchali injekce a dávali léky, které on nechce.

K brutální vraždě vyjížděli záchranáři 15. března dopoledne. Muž svého nevlastního syna zavraždil doma v den jeho 14. narozenin a pak se pokusil o sebevraždu skokem z okna v prvním patře. Udeřil se při tom hlavou o zem a nenávratně si poškodil mozek. S těžkými zraněními byl letecky přepraven do nemocnice. Jeho synovi už záchranáři pomoct nedokázali

10. října 2022

,