Miroslav Michal u krajského soudu v Plzni (6. 12. 2013) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Sokovi v lásce prořízl hrdlo, soud ho poslal na 15 let za mříže

  • 15
Trest patnácti let odnětí svobody ve vězení s ostrahou si vyslechl u krajského soudu v Plzni Miroslav Michal ze Sokolovska. Obžalovaný byl z toho, že letos v létě zavraždil muže, který v minulosti žil s jeho přítelkyní.

Podle soudu Michal jednal s rozmyslem.

"Útočil v době, kdy poškozený k němu seděl zády a neviděl ho. Zaútočil na životně důležitá místa - krk," uvedl ve svém zdůvodnění soudce, podle něhož byla obhajoba, postavená na tom, že Michal nechtěl oběť zabít, účelová.

Soudce přihlédl také k tomu, že pachatel si před útokem ověřil totožnost oběti a poté ji chladnokrevně usmrtil.

Rozsudek zatím není pravomocný. Státní zástupce se práva na odvolání vzdal, Michal si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Ani po zásahu lékaře by nepřežil

Michal podle obžaloby prořízl sokovi hrdlo na karlovarském bowlingu. Podle znalců neměl muž šanci přežít, ani kdyby u něj stáli v okamžiku útoku lékaři.

Případ vlastně začal už v roce 2010, kdy Michal začal podezírat partnerku, že je mu nevěrná. Vše vyvrcholilo tím, že se žena i s jejich malým synem odstěhovala ke své matce. K útoku došlo letos 22. července, když se oba muži náhodou setkali na bowlingu.

Miroslav MIchal u soudu vypověděl, že když Jaroslava uviděl, vyvolalo to v něm nepříjemné vzpomínky. Když vypil páté pivo, chtěl mu už prý ublížit. 

"Když jsem byl u něj, najednou jsem sáhl pro nůž a mával jsem mu s ním před obličejem. On se pak pravou rukou držel za krk, levou se bránil. Pak padl na zem. Bylo tam hodně krve. Křičel jsem na něj, že mi vzal všechno, celý život. Vzal mi holku i dítě," popisoval Michal a ujišťoval, že muže nechtěl zavraždit.

Podle státního zástupce Jakuba Kubiase však útok vypadal trochu jinak.

 "Obviněný přistoupil zezadu k poškozenému, levou rukou ho chytil za bradu a nožem řízl přes přední část krku. Poškozený pak vstal, otočil se k obviněnému, ale spadl na zem. Obviněný jej ještě nejméně jednou řízl do přední strany krku a dále několikrát do rukou," uvedl Kubias.