Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Naváděl k podvodu, teď hrozí exstarostovi Starého Plzence vězení

  • 0
Bývalému starostovi Starého Plzence Pavlu Kondrovi hrozí vězení za navádění ke zneužití pravomoci úřední osoby. Získal dotaci pro stavbu na základě nepravdivých podkladů. Na případ upozornila sama stavební firma, které údajně nebylo za stavbu řádně zaplaceno.

Podle vyšetřovacího spisu začal případ před osmi lety snahou získat dotaci na inženýrské sítě pro pozemky, na nichž se počítalo s výstavbou domů. Kromě někdejšího starosty poslal státní zástupce před soud i bývalou šéfovou stavebního úřadu. Ta podle spisu na starostovu žádost pozměnila už pravomocné stavební povolení, vydané soukromé firmě.

Aby město mělo šanci získat dotaci z ministerstva pro místní rozvoj, stavebníkem nemohla být soukromá firma. Tak podle zjištění policistů vzniklo nové stavební povolení na stejnou stavbu, kde byla totožná i data z původního stavebního povolení, jen místo soukromé firmy tam jako stavebník bylo uvedené město Starý Plzenec.

Dotaci 2,24 milionu korun od ministerstva pak Plzenečtí skutečně dostali. Podle spisu ale na základě nepravdivých podkladů.

"Obžalobu jsme už předali soudu. Obvinění jsou ohroženi trestní sazbou od dvou do deseti let," potvrdil okresní státní zástupce Zdeněk Slepička. Protiprávní jednání by přitom bylo promlčené po deseti letech, v tomto případě v roce 2013.

Šéf stavební firmy: Město nám za práci nezaplatilo

Vše se dalo do pohybu na základě oznámení od šéfa firmy, která získala původní stavební povolení. Tvrdí, že za odvedenou práci nedostali od města zaplaceno vše.

"Ze začátku radnice platila, potom už vůbec. Nebudu používat vulgární slova a výhrůžky, které tenkrát padaly," prohlásil v listopadu před novináři jednatel poškozené firmy Svatopluk Heidenreich. Bývalý starosta Pavel Kondr to odmítl. "Já jsem nikomu nevyhrožoval," odvětil tehdy.

Trestní soud se případem bude teprve zabývat. Kromě toho se soudci už několik let zabývají civilní žalobu mezi stavební firmou a Starým Plzencem kvůli nevyplaceným penězům. Lidé z bývalého vedení města ale tvrdili, že vše zaplatili.