Studenti plzeňské právnické fakulty žádají o přestup na jiné školy. (Ilustrační snímek)

Studenti plzeňské právnické fakulty žádají o přestup na jiné školy. (Ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Z plzeňských práv utíkají studenti, žádají o přestup na jiné školy

  • 27
Z plzeňské právnické fakulty utíkají stovky studentů. Pokoušejí se dostat na práva v Praze, Brně a Olomouci. Potvrdili to zástupci těchto škol. Podle nich ale studenti přestoupit nemohou. Pouze je možné, aby se znovu přihlásili ke studiu. V lepším případě jim škola odpustí přijímačky.

Podle vedení plzeňské právnické fakulty je současný stav prakticky likvidační. Po řadě problémů a průtahů totiž nový ministr školství Petr Fiala fakultě zakázal přijímat studenty do pětiletého magisterského studia. A studenti nyní chtějí přejít na jiné školy.

"Dle platné právní úpravy přestup není možný, lze pouze podat přihlášku ke studiu a požádat o prominutí přijímací zkoušky v rámci přijímacího řízení, jedná-li se o studenty obdobného studijního programu. Zde se projevil zvýšený zájem studentů z právnické fakulty Západočeské univerzity, zvláště z prvního a druhého ročníku, počet žádostí je cca 150," sdělil děkan právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch.

"Studijní oddělení na naší právnické fakultě řešilo velké množství telefonických i osobních dotazů," potvrdil také Radek Palaščák z Univerzity Palackého v Olomouci.

I prominutí přijímacích zkoušek ale školy povolují jen výjimečně. "Celkem šesti uchazečům z plzeňské právnické fakulty byla v souladu s podmínkami přijímacího řízení na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně prominuta přijímací zkouška a budou přijati," sdělila mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Pedagogové z právnické fakulty zatím neodcházejí

Právnické fakulty sice evidují zvýšený zájem studentů z Plzně o přestup, počet přihlášek do prvního ročníku se prý ale naopak oproti minulým rokům snížil. Může za to demografický pokles a také to, že přihlášky se podávaly do konce února a rozhodnutí ministerstva o zákazu přijímání na plzeňskou právnickou fakultu přišlo až v květnu.

Velká část studentů, kteří se hlásili na plzeňská práva, si navíc zřejmě dávala přihlášku i na jiné právnické fakulty, šance na přijetí na tento obor jsou totiž malé a uchazeči zkoušejí více možností.

Do prvního ročníku na práva v Plzni se hlásilo přes 400 zájemců. Fakulta jim nyní musí vrátit poplatky za přijímací řízení. Vedení fakulty označilo zákaz přijímat nové studenty za likvidační. Pedagogové zatím neodcházejí, ale někteří se k tomu kvůli nejasnému osudu fakulty chystají.

Škola navíc neví, zda bude moci přijmout do prvního ročníku nové bakaláře, jichž se na tříletý obor veřejná správa hlásí přes 160 na 100 míst. Ministerstvo školství to počátkem května fakultě zakázalo, ale zároveň prodloužilo akreditaci programu o čtyři roky. ZČU podala rozklad.