ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Slavomír Kubeš, MAFRA

Řeky na Šumavě mohou ještě v noci stoupat, v úterý je zkrotí ochlazení

  • 2
Hladiny řek Vydry a Otavy na Šumavě po nedělních vydatných deštích klesly na normální stav. V neděli přitom překročily druhý povodňový stupeň. V Plzeňském kraji se ještě očekávají vydatné srážky v noci na úterý, ale situace už by neměla být tak dramatická.

Vydra na Modravě podle údajů hydrologů překročila druhý povodňový stupeň v neděli před 20. hodinou, Otava po deváté večer v Rejštejně a hodinu před půlnocí v Sušici.

Zpět na první povodňový stupeň se Vydra na Modravě dostala deset minut po půlnoci, Otava v Rejštejně v pondělních 1:20 a v Sušici v 1:30.

Časně ráno v pondělí se pak obě řeky dostaly na normální stav. Nejnižšího prvního povodňového stupně dosáhla v neděli také Křemelná ve Stodůlkách.

„Dnes i zítra čekáme další srážky, které budou na Šumavě opět vydatnější. Ještě během pondělí i noci na úterý bude i na horách část srážek padat jako déšť a teprve v úterý přejde definitivně do sněžení. Na řekách se tento déšť projeví pozastavením poklesu hladin a opět jejich mírným vzestupem,“ konstatoval v dopolední výstražné zprávě Český hydrometeorologický ústav.

Druhý povodňový stupeň už ale odborníci neočekávají. „V úterý se s ochlazením situace na řekách definitivně zklidní,“ předpovídají.

,