Pachatel Vladimír Liška u Krajského soudu v Plzni | foto: MF DNES

Kvůli sporům pobodal dceřina souseda, který zemřel. Za vraždu dostal deset let

  • 0
Za loňskou vraždu muže v Aši, k níž vedly malicherné spory, dnes trestní senát Krajského soudu v Plzni uložil šedesátiletému Vladimíru Liškovi deset let vězení. Na souseda rodiny své dcery vytáhl zavírací nůž a dvakrát ho bodl, pak odešel. Zraněný muž se přesunul domů, kde ho pak po několika dnech našli mrtvého. Obě strany si ponechaly lhůty na odvolání.

Čin se stal na panelákovém sídlišti v Aši v květnu. Na chodbě se šedesátiletý Liška ostře pohádal s o rok mladším sousedem jeho dcery Milanem. Z obžaloby plyne, že Liška tasil zavírací nůž s deseticentimetrovou čepelí a dvakrát bodl. Zasáhl přitom hrudní kost a pobřišnici svého soupeře.

Způsobil mu tak kolaps levé plíce a krvácení do osrdečníku. Aniž by se pak zajímal, jaké zranění svému sokovi způsobil, z místa činu odešel. V domě přitom ani nežil, pouze tam docházel za dcerou, zetěm a vnukem.

Zraněný muž se po útoku ukryl u sebe v bytě, kde bodným ranám podlehl. Jeho tělo za tři dny našli policisté, které zalarmovali příbuzní oběti, když se jim s ním nedařilo nijak spojit.

Byl to problematický alkoholik, tvrdí muž

Liška po obvinění neskončil ve vazbě. Před soudem věnoval většinu své výpovědi zavražděnému muži, jehož popsal jako problematického alkoholika, který hrál automaty a dělal zle svým sousedům v domě.

„Byl dost agresivní, vyhrožoval návštěvám v domě. Vadily mu děti nebo když někdo bouchl dveřmi. Jednou se dokonce ohnal po mé dceři nebo rozkopal pytel s odpadky, co byl na chodbě. Šel jsem za ním, abych si s ním promluvil. Když otevřel dveře bytu, křičel jsem na něj, že jestli s tím nepřestane, zavolám na něj policii,“ vylíčil před soudem obžalovaný počátek incidentu.

Byla to sebeobrana, řekl muž souzený za vraždu. Souseda dcery dvakrát bodl

Milan U. jej prý udeřil pěstí do ramene a chytil rukama pod krkem. Protože byl po operaci lokte, pocítil Liška silnou bolest, což ho přimělo zaútočit. „Měl jsem strach o život, bolelo mě rameno,“ vysvětlil Liška. Zavírací nůž vylovil z kapsy, kde ho prý denně nosil.

Že staršího souseda pobodal, si prý vůbec neuvědomil. Protože nikde neviděl krev, myslel si, že je v pořádku. Nůž, kterým útočil, nechal muž několik dní poté u svého kamaráda naostřit. Tím poškodil klíčový důkaz.

Nikomu neubližoval, tvrdí o mrtvém jeho bratr

Soudkyně přečetla i pracovní posudek Vladimíra Lišky, který jej hodnotí jako problémového člověka. „Velmi často je agresivní na prodejně vůči ženám, rozkopává ve vzteku krabice ve skladu. Často doplácel na rozbité zboží, tajně pil nealkoholické pivo a pak lahve vracel na reklamaci. S kolegy jednal s agresí a nadřazeností. Také měl pozdní příchody do práce,“ přečetla soudkyně hodnocení kolegů a nadřízených, které si policie v Liškově zaměstnání nechala vypracovat. Liška dělal jako skladník na jedné z městských prodejen.

Jednání soudu sledovala se zájmem i rodina zavražděného muže. Jeho bratr Petr U. přinesl odlišný popis událostí, než jak je líčil obžalovaný. „Brácha byl samotář, ale nikdy nikomu neubližoval. Když děláte dvanáctky noční, tak se chcete v noci vyspat. Bohužel, v tom bytě byl neustále hluk i ve tři hodiny ráno. Oni nechávali pytle s odpadky na chodbě třeba týden, smrdělo to tam. Celým domem se linul zápach marihuany, protože v bytě se kouřilo,“ popsal situaci v domě Petr U.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce i obžalovaný si nechali lhůty pro případná odvolání.

„K výkonu trestu byl muž zařazen do věznice s ostrahou. Soud zároveň rozhodl o propadnutí kapesního nože,“ řekla mluvčí Krajského soudu v Plzni Jana Rubášová.

Policisté vyšetřují vraždu v ašském paneláku (9. 6. 2022)