Poslední jízda trolejbusu ze starého depa v Cukrovarské ulici.

Poslední jízda trolejbusu ze starého depa v Cukrovarské ulici. | foto: Martin Polívka, MAFRA

Trolejbusy se přestěhovaly do nového, vozovna je po 115 letech prázdná

  • 11
Trolejbusy plzeňských Dopravních podniků v pátek definitivně opustily starou vozovnu v Cukrovarské ulici u zimního stadionu. Po službě zamířily do nového depa na Karlově. Po 115 letech tak v sobotu ráno ze staré vozovny nevyjede ani jeden vůz.

„Řidiči se v pátek museli držet jízdních řádů, takže se vraceli do staré vozovny. Tou ale už jen projeli a pak přejížděli do nové vozovny na Karlově. Trolejbusy, které nebyly na linkách, řidiči převezli do nového depa už v průběhu dne,“ vysvětlil dopravně-provozní ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Jiří Ptáček.

Jízdní řády se po pátečním stěhování trolejbusů nemění. Jen od soboty si musí pasažéři zvyknout, že první ranní trolejbusy nabírají pasažéry na jiných zastávkách, než tomu bylo dosud. Stejně tak se mění i poslední stanice pro vozy vracející se do depa.

Pro trolejbusy cestou z centra do vozovny bude první nebo poslední stanicí Techmania, při výjezdu nebo návratu z Borských polí pak zastávka Ke Karlovu.

Jaký bude další osud opuštěného depa v Cukrovarské ulici, jehož část je památkově chráněná? Dopraváci z něj všechny své věci definitivně odstěhují do konce září.

Technický náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář připomněl, že areál je převedený na město a část bude dočasně sloužit kultuře.

„Bude využita pro náhradní program, dokud nebude dokončen areál na Světovaru. Poslední městské zastupitelstvo schválilo investici pěti milionů korun do úprav části Cukrovarské. O konkrétním využití zbylé části areálu zatím nevím. Domnívám se, že je to území, které si zaslouží hlubší analýzu a koncepci,“ vysvětlil náměstek Pavel Šindelář.

Developeři se už delší dobu netají tím, že by celý areál chtěli přestavět pro bydlení.

Výstavba nového depa na Karlově stála 1,2 miliardy korun. Autobusy městské hromadné dopravy se sem přestěhovaly už před měsícem (více o tom čtěte zde).