Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Potřebujeme koncepci pro nemocnice, říká krajská lídryně ODS

  9:18
Oblasti zdravotnictví, ekonomiky a investic budou podle Ilony Mauritzové, která vede do krajských voleb v Plzeňském kraji koalici ODS a TOP 09, vyžadovat i v souvislosti s koronavirovou krizí v následujících letech mimořádnou pozornost. Mauritzová upozorňuje, že o krajských investicích bude zapotřebí rozhodovat i s ohledem na zaměstnanost.

Ilona Mauritzová vede do krajských voleb v Plzeňském kraji koalici ODS a TOP 09. (18. 9. 2020) | foto: Petr Eret, MF DNES

Krajské nemocnice mají dlouhodobě ekonomické i personální potíže. Co jsou podle vás hlavní příčiny toho stavu?
Je jich několik. Zaprvé je to způsob financování, který je nastavený nesystémově v celé republice. Za stejný výkon dostává jedna nemocnice jinak zaplaceno než druhá nemocnice. Navíc si myslím, že chybí potřebná koncepce, která by stanovila, jakou péči budou jednotlivé nemocnice poskytovat.

To, o čem mluvíte, ale asi nelze zařídit z úrovně krajské správy.
To je pravda v případě financování zdravotní péče. Ale na úrovni kraje je možné se domluvit, jakou péči budou krajské nemocnice poskytovat.

Stále váháte, komu dát svůj hlas? V rozhodování pomůže volební kalkulačka

Připouštíte možnost, že se někde budou redukovat provozy jednotlivých oddělení? Čím dál častěji je slyšet názory, že to bude nutné.
Je to možné v případě jednotlivých oddělení, nikoli celých nemocnic. Je přitom zapotřebí brát ohledy na podmínky v konkrétních místech. Uvedu příklad. Před časem se zrušila v Rokycanské nemocnici porodnice. Souviselo to s tím, že se tam odehrávalo méně než 300 porodů za rok. To znamená, že z pohledu potřebné praxe pro dobrou kvalitu péče byla situace na hraně. Přitom byla blízko Fakultní nemocnice v Plzni. To znamená, že potřebná péče byla poměrně dobře dostupná. Nicméně existují druhy zdravotních služeb, které by měl podle mého názoru dotovat kraj. Například provoz ordinací pro dětské lékaře. Důležitá je ovšem také vazba na ambulantní lékaře. Je třeba se snažit pro spolupráci získat ambulantní lékaře a dohodnou s nimi podmínky, aby byli ochotni vycházet vstříc požadavkům kraje.

Jak si to představujete?
Možností je víc. Kraj může lékařům v terénu pomáhat s výpočetní technikou při elektronizaci ve zdravotnictví. Myslím, že by bylo možné v regionech navázat ambulantní lékaře v terénu na naše nemocnice a poskytnout jim k tomu pomoc s potřebným technickým vybavením a servisem v oblasti informačních technologií.

V posledních dnech se znovu stalo aktuální téma Sušické nemocnice. Ta patří městu, má finanční problémy, ale představitelé kraje napříč politickými stranami ujišťují, že ji nenechají padnout. Zároveň jí ale kraj odmítl dát dotaci 10 milionů a městská rada, v jejímž čele stojí starosta z vaší ODS, odvolala vedení, kterému se podařilo dříve zastavený chod lůžkových oddělení v nemocnici obnovit. Jak otázku Sušické nemocnice vnímáte vy?
Myslím, že Sušická nemocnice do konceptu krajských nemocnic patří. Domnívám se, že lidem v Sušici není možné říct, že nás ta nemocnice nezajímá. Je třeba se zabývat koncepcí krajského zdravotnictví a v rámci toho řešit i otázku fungování Sušické nemocnice. Já se o ni zajímám jako poslankyně už dva roky. Prošla jsem si ji, viděla, jak vypadá, a vím, jaké má možnosti. Jednala jsem s lidmi v jejím vedení. Upozorňovala jsem je, že situaci nezvládnou, pokud nebudou schopni provoz finančně zabezpečit. Město za zhruba rok dalo nemocnici přes 60 milionů korun. To je hodně, navíc městu citelně klesají příjmy.

Ilona Mauritzová

  • ODS
  • 60 let
  • od roku 1991 založila a vedla střední a později vyšší zdravotnickou školu
  • v roce 2002 založila soukromou Vysokou školu zdravotnickou v Plzni
  • v roce 2011 byla zvolena rektorkou Západočeské univerzity, kterou vedla tři roky
  • v roce 2017 kandidovala do Poslanecké sněmovny za ODS, ale ještě nebyla členkou strany
  • po komunálních volbách v roce 2018, kdy už byla členkou ODS, získala křeslo v zastupitelstvu Plzně

Dobře. Pokud byste se stala hejtmankou, budete prosazovat převzetí Sušické nemocnice krajem?
ODS prosazuje ustavení pracovní skupiny, ve které budou i zástupci Klatovské nemocnice. Je třeba se bavit o nastavení podmínek, aby mohla Sušická nemocnice dobře sloužit pro region. Je nutné analyzovat smluvní vztahy se zdravotními pojišťovnami a říct si, za jakých okolností jsou schopné pomoci udržet v Sušické nemocnici zdravotní péči. Je třeba si vyjasnit, jakou roli by měla Sušická nemocnice v krajském zdravotnictví hrát. A pak se teprve můžeme bavit o tom, jestli by se mohla zařadit mezi krajské nemocnice. Ale není možné převzít nemocnici ve stavu, kdy generuje každý měsíc ztrátu zhruba čtyři miliony korun.

Kromě zdravotnictví existuje v Plzeňském kraji další poměrně problematické téma průmyslových areálů. Zjednodušeně řečeno jde o montovny a jejich negativní dopady na okolí - od ubytoven a narušování pořádku po dluhy za zdravotní péči. Jak by mohl nebo měl kraj problém regulovat?
Kraj může podporovat dohled nad problematickými oblastmi. Pro mě je možné řešení v tom, že bude agenturních pracovníků téměř bez kvalifikace přicházet do kraje co nejméně. Přála bych si, abychom dokázali víc podporovat malé a střední podniky zaměstnávající kvalifikované zaměstnance a také podniky, které mají inovační potenciál. Tím bychom získávali pracovníky, kteří budou mít i pro kraj vyšší hodnotu a můžou to být klidně lidé ze zahraničí. Nejlépe, když tu budou chtít dál trvale žít a vytvářet hodnoty pro rozvoj kraje. Dá se na tom spolupracovat i se středními a vysokými školami. Nedá se to zlomit za rok a bude na to zapotřebí dost peněz. Evropská unie na to bude nabízet dotace z programu zaměřeného na technologie a aplikace pro konkurenceschopnost.

Před letošními krajskými volbami se strany víc než dřív věnují životnímu prostředí. Právě vaše ODS v minulosti zjevně nepatřila ke stranám, kterým by ochrana přírody ležela na srdci. Zástupci ODS dlouhodobě mají problém s tím, že na Šumavě jsou oblasti vyhrazené divočině, kde člověk nezasahuje do přírodních procesů. Myslíte, že se přístup občanských demokratů k ochraně přírody už mění?
Setkala jsem se s lidmi, kteří se tématem Šumavy zabývají a věnují se například i otázkám zadržování vody v krajině. Byli mezi nimi odborníci, výzkumníci. Myslím, že pokud někdo má v oblasti ochrany přírody jasné argumenty, ODS je schopná jim naslouchat. Chceme, aby se o Šumavu pečovalo rozumně. Tak, aby se dramaticky neomezil způsob života lidí v oblasti.

Takové omezování se ale neděje a nikdo to neprosazuje.
Ano. Ale my bychom byli například rádi, aby do oblastí, kde nebude možný běžný turistický ruch, mohli průvodci vodit skupinky lidí, aby mohli přírodní oblasti navštěvovat. Myslím, že to je jedna ze správných cest. Domnívám se, že v posledních letech všichni k přírodě získáváme hlubší vztah a že její ochrana pro nás je důležitější. Pro ODS je ale zároveň důležitá ochrana šumavských obcí, aby se v nich nezastavil život.

V kraji jsou oblasti, které se na rozdíl od obcí v Národním parku Šumava vylidňují. Jde například o místa na severním Plzeňsku nebo Tachovsku. Kraj se s tím vypořádává například finanční podporou prodejen v malých obcích. Trend se ale nemění. Má to tedy smysl?
Určitě má. Doba jasně ukázala opodstatnění podpory venkovských prodejen. V časech omezení kvůli koronaviru byly pro lidi hodně důležité. Je zapotřebí dělat vše pro to, aby na venkově byla zabezpečena dostupnost veškerých základních služeb. Myslím, že základ pro to je dobrá dopravní obslužnost. Lidé, kteří v těch oblastech bydlí, musí mít možnost dostat se veřejnou dopravou do školy, do zaměstnání nebo k lékaři.

Letos kraj změnil autobusového dopravce a mluvilo se o revoluci. Je tedy ona dopravní obslužnost podle vás už všude dostatečná?
Já si to nemyslím. Máme sice nového dopravce a nové autobusy, ale to nestačí. Byla podána žádost o vypracování koncepce, jak by se měla doprava v kraji rozvíjet. Měli bychom mít jasný přehled o tom, kdy a kde lidé veřejnou dopravu nejvíc potřebují. A pak bychom se měli podívat na propojení autobusové a vlakové dopravy.

Docela horkým tématem krajských voleb se stal plán na novou budovu pro Západočeskou galerii. Rozvířil je bývalý hejtman Josef Bernard, když zavrhl dosavadní plán a místo toho prosazuje pro galerii využít zchátralou budovu městských lázní v Plzni. Náklady by přitom byly kolem miliardy korun, a tedy srovnatelné s cenou nové budovy. Jak otázku chybějícího zázemí pro Západočeskou galerii vnímáte vy?
Pokud se jedná o novou budovou pro Západočeskou galerii, je to nákladný projekt, který bude nutné financovat z více zdrojů. Musíme hledat možnosti příspěvků od EU, státu, města i kraje. To není jednoduché a je důležité, aby kraj měl projekt připravený. Nerozumím obratu pana Bernarda. Nemile mě to překvapilo. Byl členem sociální demokracie, která prosazovala stavbu nové galerie. Nerozumím tomu, proč po letech příprav přichází se zcela odlišnou úvahou. Vždyť už máme připravený projekt. Jsem pro výstavbu nové budovy, pokud se na ni podaří získat peníze z více zdrojů.

Jste poslankyní. Pokud se po volbách stanete hejtmankou, budete nadále působit ve sněmovně?
Nebudu. Nemohla bych ty funkce dělat zároveň. Pokud bych se stala hejtmankou, chtěla bych tu práci dělat naplno. Už dnes říkám lidem, že ani nebudu kandidovat v roce 2021 do Poslanecké sněmovny.

  • Nejčtenější

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Fiorentina 0:0, domácí hlavně bránili, i tak dál drží šanci na semifinále

11. dubna 2024  17:28,  aktualizováno  20:42

Plzeňští fotbalisté uhráli v úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině cennou...

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Koubek: Jásot po zápase? To kvůli koeficientu. V odvetě chceme hrát stejně

11. dubna 2024  22:08

Vteřinu po skončení zápasu mu ruce vylétly nad hlavu, pak si zapumpoval zaťatou pěstí. Až to...

Lumír Běhal: Pohled z kabiny strojvedoucího mě nikdy neomrzí

19. dubna 2024

Komerční sdělení Lumír Běhal je muž mnoha profesí a zájmů. Má za sebou bohatou kariéru strojvedoucího, aktuálně...

Muž neuznává zákony, soud ho poslal do vězení za jízdu bez řidičáku

18. dubna 2024  16:25

Krajský soud v Plzni poslal na devět měsíců do vězení muže, který opakovaně řídil auto v době, kdy...

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Policisté týden hledali vězně na útěku, on zatím ukradl a naboural několik aut

18. dubna 2024  13:43

Policistům z Úněšova na Plzeňsku se ve středu večer podařilo dopadnout vězně, který před týdnem...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...