Marek Ženíšek ve volebním štábu TOP 09. (21. 10. 2017)

Marek Ženíšek ve volebním štábu TOP 09. (21. 10. 2017) | foto: Michal Šula, MAFRA

Ženíšek nebude prvním místopředsedou TOP 09, za předsedu chce Pospíšila

  • 4
Plzeňský kraj nebude mít ve Sněmovně žádného zástupce za TOP 09. Volební lídr Marek Ženíšek svůj post neobhájil, po špatném výsledku voleb se rozhodl neobhajovat post prvního místopředsedy strany.

„Volební výsledek je neúspěch. Za měsíc se uskuteční dlouhodobě plánovaný volební sněm TOP 09, na kterém už nebudu obhajovat pozici prvního místopředsedy strany. Přijímám odpovědnost za volební výsledek,“ prohlásil v sobotu Marek Ženíšek. Stejnou reakci předpokládal i u předsedy strany.

A ten jeho odhad potvrdil. Po jednání předsednictva strany řekl, že už nebude obhajovat funkci předsedy TOP 09.

Marek Ženíšek je přesvědčený, že strana teď potřebuje oživit, když ve volbách získala jen 5,31 procenta hlasů. Změny jsou nutné i v nejvyšším vedení. 

„Miloslav Kalousek je na natolik chytrý, přemýšlivý a uvědomělý. To, že na předsedu kandidovat nebude, neznamená, že z politiky má zmizet. Je jedním ze sedmi poslanců topky. Jedním z nejvýraznějších poslanců. Troufnu si tvrdit, že jeho úkol je zřejmý. Pokud budeme v opozici, tak i se sedmi mandáty můžeme být hodně slyšet,“ komentoval v sobotu výsledky voleb Ženíšek, který vyklidí svoji poslaneckou kancelář po čtyřech letech.

Marek Ženíšek pro MF DNES uvedl v pondělí, že jej potěšil krok Jiřího Pospíšila, který se rozhodl vstoupit do TOP 09. „Pevně věřím, že jej budou následovat i další. Byl bych moc rád, kdyby se o pozici předsedy ucházel právě Jiří Pospíšil,“ řekl.

I když on sám nebude kandidovat na rozhodující pozice ve straně, její užší vedení by opouštěl nerad. „Vedení bude určitě nové a bude mít čtyři roky na to, aby vylepšilo pozici topky. A také aby udělalo něco s roztříštěností, protože devět politických subjektů ve Sněmovně je strašně moc. Naše nové vedení bude muset v první řadě najít společnou řeč s bývalým partnerem, kterým jsou Starostové. V tom vidím prioritu. Pokud se to podaří, věřím, že pak špatně nedopadnou komunální ani krajské volby,“ vysvětlil vystudovaný politolog Ženíšek.

Odloučení TOP 09 a Starostů bylo fatální, tvrdí Ženíšek

Když statistici sečetli v sobotu v podvečer všechny odevzdané hlasy, Marek Ženíšek plánoval, že si po dvouměsíční náročné volební kampani dva dny odpočine. „Určitě si půjdu zaběhat, to mi už opravdu hodně schází. A pak začne připravování volebního sněmu. Až tohle vše skončí, začnu se zabývat tím, co bude Ženíšek dál dělat. Ale pro nejbližší dny se budu snažit pomáhat v nalézání takového řešení a kompromisu, aby nové vedení bylo pro topku výzvou a úspěchem do budoucna. To je teď hlavní úkol,“ shrnul Ženíšek.

Když jen s odstupem několika hodin hodnotil předvolební kampaň, našel v ní několik zlomových bodů. Fatální byl podle něj rozkol mezi TOP 09 a Starosty.

„Kdybychom zůstali spolu, ve Sněmovně bychom měli po přepočtu mnohem více mandátů, než teď každý zvlášť. Bohužel, celá řada našich bývalých voličů se teď rozhodovala mezi námi, Starosty a Piráty. To bylo pro topku fatální. Strašidelný je celkový výsledek voleb. Pro mě je strašné, že komunisté, Okamura a ANO mají dohromady tolik hlasů. Bohužel, stalo se to, na co jsme před volbami upozorňovali. Kvůli roztříštěnosti se hlasy rozprchly mezi několik menších stran a pak z toho těžil ten, proti komu to bylo nastavené,“ shrnul Marek Ženíšek.